Google gaat met zijn eigen hardware de strijd aan met deze vier bedrijven

Google Pixel

Nu het Made By Google-evenement er op zit, is een ding erg duidelijk: Google gaat de strijd aan met een heleboel andere techbedrijven. En voor een deel zijn die concurrenten bedrijven waarmee het techbedrijf ook samenwerkt. Google maakte natuurlijk al eerder eigen hardware, maar nog nooit zoveel en met zoveel aandacht voor functionaliteit en design. Het wil de markt veroveren, dat is duidelijk.

Welke bedrijven moeten zich zorgen mogen over waar Google mee bezig is? Eigenlijk bijna ieder techbedrijf, maar ik heb de vier bedrijven voor je uitgekozen die het zenuwachtigst zouden moeten worden van de stappen van het internetbedrijf.

1. Apple

De Pixel is een iPhone op Android

Overduidelijk is dat Google Apple graag een toontje lager laat zingen. En dat doen ze onder meer met twee smartphones, de Pixel en Pixel XL. Beide toestellen hebben afgeronde hoeken, een duidelijk streep voor de antenne en de achterkant is van aluminium. Dat klinkt vrij veel als de iPhone, maar natuurlijk is er een groot verschil: de Pixel heeft een koptelefoonaansluiting. En dat wreef Google er natuurlijk graag in.

De Pixel is een highend smartphone en kan zich qua uiterlijk, functies en prijs meten aan de iPhone. Een bewuste keuze van Google om de directe strijd aan te gaan, zoveel is duidelijk. Daarnaast was Google heel duidelijk over wat er zo goed is aan de Pixel: de integratie van de software en hardware. En laat dat nu net hetgeen zijn waar Apple zijn succes uit haalt. De vraag is natuurlijk of Google dit net zo goed kan.

Pixel en iPhone 6S

Apple TV en Chromecast

Natuurlijk, de Chromecast bestaat al langer en daarmee gaat het al langer de strijd aan met de Apple TV. Met de nieuwe Chromecast Ultra gaat Google vrolijk door, maar groot verschil is dat de Apple TV geen 4K ondersteunt. Voor veel mensen zal dit nog niet uitmaken, want zoveel 4K-televisies zijn er nog niet verkocht. In de toekomst kan dit wel van belang zijn, maar we nemen toch aan dat Apple dan zelf wel met 4K-ondersteuning is gekomen.

Verder heeft Google als voordeel dat de Chromecast een stuk goedkoper is dan de Apple TV – net als vrijwel alle andere producten – maar er zitten ook veel minder opties in. Waar de Chromecast vooral een uitbreiding is van je scherm, is de Apple TV echt een toevoeging. Daarmee heeft Apple nog steeds meer te vrezen van Android TV.

Siri vs. Google Assistant

Waar Apple waarschijnlijk minder blij mee is, is de Google Assistant. Hoewel Assistant al in de chat-app Allo te vinden was, gaat deze natuurlijk ook naar de nieuwe telefoon en Google Home. Net als Siri bij de iPhone is Assistant een belangrijk onderdeel van de Pixel. Assistant is dan ook altijd te bereiken door de homeknop in te drukken of door ‘OK Google’ te zeggen.

Volgens Google is Assistant bovendien veel slimmer dan Siri, omdat het gebruikmaakt van alle informatie uit de Knowledge Graph van zijn zoekmachine. Een voorbeeld is vragen om een bepaald nummer uit een film af te spelen van een artiest (het nummer van Shakira in Zootopia). Veel digitale assistenten hebben hier moeite mee, Assistant niet. Natuurlijk werkt Assistant ook goed samen met alle andere diensten van Google, wat er behoorlijk wat zijn.

2. Samsung

Eigen telefoon

En opnieuw blijkt de Pixel een grote concurrent te zijn voor een andere fabrikant. Dit ligt echter gevoelig, omdat Samsung gebruikmaakt van Google’s Android, wat de Pixel ook doet. Google concurrent dus met Samsung. Dat lijkt onhandig, maar is op termijn misschien wel heel slim. Samsung heeft namelijk het grootste marktaandeel op de smartphonemarkt en speelt al langere tijd met een eigen besturingssysteem: Tizen. Daarmee zou Google een belangrijk stuk van het marktaandeel kwijtraken. Met een eigen smartphone, heeft Google veel meer controle en zekerheid.

Daarnaast is er natuurlijk veel geld op te halen met een eigen telefoon, zoals Apple laat zien. Google liet haar eerdere vlaggenschepen onder de noemer Nexus nog door andere fabrikanten maken, maar met de Pixel houdt het alle winst zelf. Mocht de Pixel dus een succes worden, dan is niet Samsung of een andere fabrikant de grote winnaar, maar het bedrijf zelf. Wat deze stap op termijn gaat doen voor de relatie tussen Google en Samsung is afwachten.

Gear VR vs. DayDream VR

Google heeft duidelijk een les geleerd van Samsung en haar Gear VR. Samsung besloot namelijk haar Gear VR mee te verschepen met haar nieuwste telefoon en ging een partnerschap aan met Oculus. De Gear VR werd bovendien rond de feestdagen verscheept, wanneer veel mensen heel veel geld uitgeven.

Haal de Gear VR weg en voeg Daydream View toe en je hebt ongeveer hetzelfde verhaal. Ook hier werkt de VR-bril samen met een smartphone en die smartphone is ook het nieuwe vlaggenschip. Hij komt in november uit, wat betekent dat veel mensen hun kerstinkopen doen (of Sinterklaas-inkopen natuurlijk). De Daydream store is natuurlijk het Oculus-gedeelte in dit verhaal, want Samsung haalde uit die samenwerking veel content. En ook hier geldt weer: de grote winnaar van dit potentiële succes is Google zelf. Ze hoeven immers niemand anders te betalen.

Groot verschil is echter dat de Daydream View ook met telefoons van andere fabrikanten werkt, dus je niet per se een Samsung hoeft te hebben. Daarnaast wordt er een handige controller meegeleverd, die jouw bewegingen nadoet. Vergelijkbaar met de HTC Vive of Playstation VR Controller dus.

Gear VR Daydream View

3. Amazon

Is Home de nieuwe Echo?

Dat de internetgigant met Amazon wil concurreren is overduidelijk nu ze Google Home hebben geïntroduceerd. De speaker die je met je stem bestuurt maakt verbinding met alle slimme apparaten in huis, speelt muziek voor je af of zet een wekker voor je aan. En met “de speaker” bedoel ik ze eigenlijk allebei, want Home is eigenlijk een Amazon Echo in een andere vorm.

Groot verschil zit hem in de prijs. De Amazon Echo is namelijk vijftig euro duurder. Ook krijg je een abonnement op YouTube Red. Google koos verder voor haar eigen Assistant als een brein, terwijl de Echo op Alexa draait.

Google Home Amazon Echo

Assistant vs. Alexa

Beide bedrijven maken veel gebruik van hun digitale assistenten en daarmee lijkt er dan ook een flinke strijd aan te komen. En zowel Assistant als Amazon’s Alexa lijken hun eigen voor- en nadelen te hebben. Zo put Alexa natuurlijk vooral uit de data van Amazon, terwijl Assistant Google’s diensten heeft en daarmee mogelijk meer kennis. Zo werkt het eerder genoemde voorbeeld van Shakira’s nummer uit Zootopia niet bij Alexa, want dat snapt ze niet.

Ook zie je dat Google, net als Amazon, zijn assistent open gooit voor externe ontwikkelaars. Zij kunnen acties definiëren, zodat je kunt praten met producten en diensten die niet van Google zijn. Maar ook andersom werkt: je ziet dat fabrikanten, Alexa beginnen in te bouwen in producten, maar ze kunnen dat straks ook met Google Assistent doen. De vraag is: wie wint deze strijd?

4. Eero

Van dit merk heb je mogelijk nog nooit gehoord, maar toch gaat Google de concurrentie er mee aan. Eero maakt namelijk een mooi netwerk voor bij jou thuis. Je hoeft niet langer een geweldige router te hebben, maar gebruikt diverse routers door je huis heen. Zo is je netwerk sterker en overal even goed te bereiken.

Datzelfde doet Google met haar Wifi, maar dan een stukje goedkoper. Voor een Google Wifi betaal je 129 dollar, tegenover de 199 dollar van Eero. Wil je er drie, dan betaal je bij Eero 499 dollar en bij Google slechts 299 dollar. Ander verschil is dat de Google Wifi iets langer en ronder is dan de Eero.

Ditzelfde verhaal gaat trouwens op voor Netgear. Dat bedrijf brengt dit najaar de Orbi uit, ook deze router bestaat uit meerdere losse routers die je door je huis heen plaatst en die er relatief mooi uitzien. En ook dit product is een stuk duurder dan Google Wifi.

Een volledige lijst van wat Google allemaal heeft aangekondigd tijdens haar evenement, vind je hier.