Eerste Kamer stemt in met strengere netneutraliteit, nieuwe dienst T-Mobile verboden

In Nederland geldt voortaan weer een strengere netneutraliteit dat de Europese versie van deze wet. De Eerste Kamer heeft vandaag namelijk ingestemd met Nederlandse aanpassingen op de wet. Hiermee wordt zogenoemde zero rating, waarbij voor bepaalde diensten geen data in rekening wordt gebracht en voor andere wel, verboden.

De nieuwe wet staat op gespannen voet het aanbod van T-Mobile om klanten gratis muziek te laten streamen. Gisteren kondigde T-Mobile deze dienst, Datavrije Muziek, aan. Hiermee kun je muziek streamen via bijvoorbeeld Spotify en Tidal, zonder dat je MB’s in je bundel verbruikt. Maar volgens de wetgeving rondom netneutraliteit moet al het internetverkeer gelijkwaardig worden behandeld en mag een provider niet bepalen dat het dataverbruik voor zulke diensten niet meetelt voor jouw internetbundel.

Het plan van T-Mobile is daarmee mogelijk illegaal geworden. T-Mobile gaat echter gewoon door met het aanbieden van gratis streamen.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft al aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de dienst van T-Mobile. Volgens de toezichthouder zijn dit soort aanbiedingen, die onder zero rating vallen, gevaarlijk. Concurrenten kunnen zich moeilijker ontwikkelen, waardoor er een grote speler overblijft. Dat terwijl concurrentie tussen bedrijven leidt tot een diverse en goedkoper aanbod en innovatie stimuleert, zo is het idee. De vraag is echter of je dat ook kunt zeggen over het aanbod dat T-Mobile nu doet, want alle streamingdiensten kunnen hier gratis aan deelnemen. Er is dus geen concurrentieverschil.

Naar de rechter

T-Mobile heeft in een verklaring laten weten naar de rechter te stappen om door te kunnen gaan met haar aanbod. “Zoals de minister zelf al heeft aangegeven, moeten bedrijven hun gelijk bij de rechter gaan halen en desnoods bij het Europees Hof van Justitie. T-Mobile vindt het onbegrijpelijk dat een minister van Economische Zaken zo omgaat met de belangen van consument en het bedrijfsleven”, aldus het bedrijf.

Ook zegt de provider dat ze zich netjes aan de Europese regels houden, omdat ze alle bedrijven de mogelijkheid geven zich aan te melden voor Datavrije Muziek. Daardoor zouden ze geen enkele partij voortrekken of selecteren. “Juist openheid is de kracht van dit platform.”

Europese wet

De situatie die nu ontstaan is qua verandering in de wetgeving heeft alles te maken met de Europese regelgeving. In eerste instantie was netneutraliteit in de EU namelijk niet wettelijk vastgesteld. Nederland besloot niet te wachten tot dit in Brussel werd geregeld en voerde de regelgeving zelf in. Op 1 januari 2013 werd de Telecomwet, waarin netneutraliteit was vastgelegd, van kracht in Nederland.

In april ging alsnog een Europese variant op deze wet in. Zodra een Europese wet wordt ingevoerd voor iets waar al een nationale wet voor bestaat, vervangen de Europese regels de nationale. De EU-wet was op bepaalde onderdelen minder streng. Daarom scherpte het ministerie van Economische Zaken de regels vervolgens weer aan. Deze wijzigingen zijn nu dus aangenomen door de Eerste Kamer. Met de nieuwe wetgeving zijn de regels rondom netneutraliteit in Nederland strenger dan in andere Europese landen.