Duitsland waarschuwt bezitters Tesla voor Autopilot

De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, heeft een brief gestuurd aan bezitters van een Tesla. Dat meldt persbureau Reuters. Daarin waarschuwt hij de automobilisten dat Autopilot niet letterlijk een automatische piloot is, maar een systeem dat de bestuurders slechts helpt.

Tesla zegt dat het bedrijf dit verschil altijd al duidelijk communiceert. Desondanks heeft het in augustus de woorden ‘zelfrijdende auto’ van zijn Chinese website vervangen. Een maand later werd het bedrijf in China aangeklaagd vanwege een dodelijk ongeval dat in januari plaatsvond. De vader van het slachtoffer geeft Autopilot de schuld van het ongeval.

Het bedrijf ligt ook onder vuur nadat de Autopilot in mei faalde een ongeval in de Verenigde Staten te voorkomen. Ook toen benadrukte het bedrijf dat het systeem veilig is. Gebruikers krijgen de waarschuwing ten alle tijden op te letten en hun handen aan het stuur te houden.

Het Duitse Ministerie van Verkeer maakt zich duidelijk zorgen over systeem. Eerder deze week schreef de Duitse krant Der Spiegel al over een rapport van het ministerie waarin Autopilot een ‘aanzienlijk risico voor het verkeer’ wordt genoemd. Minister Dobrindt zou overwegen een onderzoek in te stellen naar de assisterende functie van de Tesla.