Verizon: ‘Hack bij Yahoo kan overname in gevaar brengen’

De diefstal van minstens 500 miljoen gebruikersgegevens van Yahoo kan ervoor zorgen dat de overname door telecombedrijf Verizon in gevaar komt. Dat schrijft The Washington Post nadat het bedrijf dat bekendmaakte. Volgens Verizon is het ‘vrij aannemelijk’ dat het nieuws van de hack ervoor heeft gezorgd dat Yahoo minder waard is geworden.

Twee maanden voordat het nieuws van de hack naar buiten kwam, maakte Verizon bekend Yahoo te willen overnemen voor 4,8 miljard dollar. Het is de eerste keer dat de telecomprovider publiekelijk laat weten te twijfelen over de overname, hoewel The New York Post eerder al berichtte dat Verizon een korting van 1 miljard dollar wilde.

Yahoo mag nu aan Verizon bewijzen dat de recente berichten geen negatieve impact hebben gehad op de waarde van het bedrijf. Als de hack naar de mening van Verizon voor financiële waardevermindering heeft gezorgd, kan een clausule in werking treden waardoor het bedrijf zich terug kan trekken uit de overname.

The Washington Post schrijft verder dat sommige juristen zeggen dat Yahoo zich ook kan beroepen op overmacht. Het bedrijf beschuldigde eerder al een door een overheid gesteunde organisatie van de hack. Als het bedrijf zich op overmacht zou beroepen, treedt de clausule waardoor Verizon zich terug kan trekken niet in werking. Verizon zegt echter dat zelfs als een buitenlandse overheid achter de hack zit, het geen gevolg heeft voor zijn waardebeoordeling.

Opvallend is dat in het verhaal van The Washington Post de verhalen over het massaal scannen van de mails van Yahoo-klanten in opdracht van de NSA en FBI niet aan bod komt. Terwijl ook dat nieuws natuurlijk een flinke negatieve impact heeft op het imago van Yahoo.