Grootschalige commerciële bezorging via drones van start in Rwanda

Medische goederen kunnen in Rwanda voortaan ook per drone op een moeilijk bereikbaar gebied bezorgd worden.  Zipline, een commercieel bedrijf dat drones inzet voor bezorging, heeft deze week in het land zijn eerste bezorgvlucht uitgevoerd. Dat meldt TechCrunch, dat bij het kantoor in de Verenigde Staten langsging. In opdracht van de overheid van het Oost-Afrikaanse land gaat Zipline medische goederen naar moeilijk bereikbare gebieden brengen.

Eigenlijk moest de eerste vlucht al in juli plaatsvinden. Het idee achter het inzetten van drones is eenvoudig. De infrastructuur is in derdewereldlanden vaak niet goed genoeg om efficiënt spullen te kunnen vervoeren. Door drones te gebruiken kunnen medische goederen, zoals bloed en medicijnen, veel sneller bezorgd worden. Rwanda is daarmee wereldwijd een van de pioniers op het gebied van commerciële bezorging via drones. In Westerse landen wordt het bezorgen via drones belemmerd door wet- en regelgeving.

De drones van Zipline lijken op vliegtuigjes, die met een soort katapult in de lucht gelanceerd worden. Daarna kunnen ze zonder inzittenden naar hun bestemming vliegen. Daar droppen ze hun pakketje zonder te landen, zodat de drone direct rechtsomkeert kan maken. De onbemande vliegtuigjes worden op bestelling van bijvoorbeeld een ziekenhuis losgelaten. Volgens het bedrijf kunnen de pakketjes binnen een half uur bezorgd worden.

TechCrunch schrijft dat Zipline van plan is om eind volgend jaar twintig distributiecentra opgezet te hebben. Ook wil het bedrijf uitbreiden naar nog twee andere landen. Welke landen dat zijn maakte het bedrijf niet bekend, maar mede-oprichter Keller Rinaudo heeft eerder al gezegd dat hij het concept wilde presenteren aan de overheid van een Spaanstalig land.