‘Database met gegevens van 22,5 miljoen Foursquare-accounts opgedoken’

Als techbedrijf hoor je er niet meer bij als je geen groot datalek hebt gehad, zo lijkt het. Dit jaar zijn er ontzettend veel lekken aan het licht gekomen, sommige blijken jarenlang geheim te zijn gebleven of blijken veel groter dan gedacht. LeakedSource heeft vandaag weer een aantal nieuwe bedrijven aan het lijstje toegevoegd, waaronder Foursquare.

De site claimt een database met gegevens van 22,5 miljoen gebruikers in handen te hebben. De data zou in december 2013 zijn gestolen en volgens ZDNet gaat het om naam, e-mail, geslacht, locatie, Facebook-account en Twitter-account. Wachtwoorden zouden echter niet zijn buitgemaakt. Foursquare zegt tegen de site onderzoek te hebben gedaan en ontkent dat er spraken is van een datalek.

Weebly

Foursquare is trouwens niet de enige van wie er gegevens in handen zijn gekomen van LeakedSource. Bij Weebly, een dienst waarmee je makkelijk een site kunt bouwen, zouden in februari dit jaar gegevens van 43,4 miljoen gebruikers zijn gestolen. Daarbij zaten, in tegenstelling tot bij Foursquare, ook wachtwoorden. Ze zijn versleuteld in bcrypt, wat bekend staat als een zeer sterke methode om wachtwoorden te versleutelen.

Het bedrijf bevestigd het lek, maar zegt ook dat er voor zover bekend is niet is ingelogd op accounts van klanten met gestolen wachtwoorden. Daarnaast zijn er geen creditcards gegeven buitgemaakt, omdat die niet volledig worden opgeslagen op de servers van het bedrijf.

Zelf checken of jouw gegevens in één van de bestanden terug te vinden? En zien welke van je accounts eerder al slachtoffer zijn geworden? Bij LeakedSource kun je dat snel opzoeken. En pas daarna meteen even je wachtwoorden aan.