Elon Musk: “Het is niet Tesla tegen Uber, maar de mensen tegen Uber”

Elon Musk Tesla

Vorige week werd bekend dat alle Tesla’s die de software krijgen om autonoom te rijden, niet gebruikt mogen worden als Uber. Je mag namelijk alleen geld verdienen via Tesla’s eigen autodeeldienst Tesla Network, die het eerder dit jaar al aankondigde. Nu ligt Tesla-CEO Elon Musk die beslissing nog wat verder toe, schrijft TechCrunch.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van het derde kwartaal, werd Musk gevraagd of de dienst ontworpen is als een manier voor het bedrijf om meer geld te verdienen, of als een toegevoegde waarde bij de aankoop van een voertuig. Musks antwoord is duidelijk: “Het is een beetje van beiden. Het is iets dat een belangrijke verschuiving kan zijn voor de kosten van het hebben van een auto, maar ook een manier om omzet te creëren.” Wel maakt Musk duidelijk dat het overgrote deel van de omzet naar de eigenaar van de auto gaat.

De beslissing van de fabrikant werd al snel gezien als een manier om te concurreren met Uber en vergelijkbare diensten. Musk laat echter weten dat dit niet het geval is. “Het wordt gezien als Tesla tegen Uber. Maar het is niet Tesla tegen Uber, het zijn de mensen tegen Uber.”

Winst

Maar er kwam meer nieuws uit de presentatie van de kwartaalcijfers, meldt TechCrunch. De autofabrikant maakte namelijk een winst van 74 dollarcent per aandeel. Dat terwijl Wall Street dacht dat er een verlies van 54 dollarcent per aandeel zou komen. Tesla heeft dus winst gemaakt, waarmee dit het beste kwartaal ooit is voor het bedrijf. En die trend wordt ook in het vierde kwartaal doorgezet, verwacht Musk.

De bedoeling is dat in de tweede helft van dit jaar 50.000 voertuigen worden verscheept, waarvan er 25.000 gepland staan voor het aankomende kwartaal. In 2018 staan er 500.000 voertuigen in de planning en volgens het bedrijf gaan ze dat nog steeds halen.