Interactive Light is een interactief scherm dat op ieder oppervlakte werkt

We kunnen niet meer om schermen heen. Je leest een boek op je smartphone of tablet, gebruikt je tablet tijdens het koken en je zit regelmatig achter je laptop om iets op te zoeken. Maar soms is een apparaat als dat niet zo handig. Bijvoorbeeld als je kookt en iets morst, bij voorkeur over je tablet heen. Argodesign heeft daar een oplossing voor bedacht: Interactive Light.

Interactive Light is een scherm dat gebaren en de context herkent. Maar bovenal: dit scherm kun je op ieder oppervlak laten verschijnen. Handig tijdens het koken dus, maar bijvoorbeeld ook tijdens een vergadering. En het mooie daarvan is dat je hem niet kunt breken, want het is allemaal maar licht.

Dat het apparaat de context herkent, zie je terug in de mogelijkheden. Zo kan het een spelletje zijn, maar ook een menu als je in een kroeg zit. In dat laatste geval kun je bijvoorbeeld een nieuw biertje bestellen, door je glas op de juiste plaats te zetten.

Natuurlijk

De Interactive Light zou een erg natuurlijk gevoel hebben, schrijft Fastcodesign. Volgens Mark Rolston, oprichter van Argodesign, heeft dit te maken met hoe licht werkt. Waar een scherm licht geeft, laat een projector het licht van een oppervlakte afkaatsen onze ogen in. Dat is hoe we al het andere in de wereld ook zien, waardoor het natuurlijker aanvoelt.

Een ander onderdeel van dat natuurlijke gevoel, is dat je je handen op een tafel kunt plaatsen bij het gebruik van de Interactive Light. Bij een tablet smeer je ze over glas heen. “Glas voelt koud aan en is gevaarlijk als ik te hard druk. Ik ben opgevoed met de regel dat je glas niet aan mag raken”, aldus Rolston. Omdat je de Interactive Light op een oppervlakte laat projecteren heb je dit probleem niet.

Maar Rolston gelooft ook dat er een echte behoefte is aan zijn apparaat, al is het alleen maar als toevoeging aan de Amazon Alexa. “Als ik Alexa vraag om een lunchmenu, wil ik haar niet alle opties horen opnoemen. Maar je kunt een Interactive Light op een bar plaatsen en voor weinig kosten een goede oplossing maken.”

Groot nadeel is nog dat de Interactive Light nu op een plek werkt met flink wat hardware. In de toekomst moet het echter mogelijk zijn om het scherm overal te laten verschijnen, zonder dat je overal computers hebt staan. Volgens Rolston zit de oplossing in LED-lampen, die het idee van een projector aanvullen.