De toekomstige auto-displays van Kia en Hyundai bestuur je met gebaren

De besturing van de extra features auto’s laat nogal eens wat te wensen over. Vaak zit je te klooien met knopjes op je dashboard, wat niet erg veilig is. Startup VTouch heeft echter een andere manier gevonden om alles te besturen: met gebaren. Samen met Kia en Hyundai, waar VTouch nu een samenwerking mee heeft, doen ze onderzoek naar die HUD’s (heads-up displays). Dit schrijft Mashable.

De HUD’s van VTouch volgen je ogen en vingers met een 3D-camera. Op die manier hoef je alleen maar naar een lampje te wijzen om hem aan te zetten. De display komt straks boven je dashboard. Daarmee kun je onder meer je muziek besturen, telefoontjes plegen en de navigatie of cruise control aanzetten. De besturing doe je met veeg bewegingen, zodat je alleen een vinger hoeft te bewegen. Op die manier houd je je handen dicht bij het stuur, wat wel zo veilig is.

Stembesturing

De auto-industrie zoekt al langer naar een veilige manier om de features in je auto te besturen. Veel fabrikanten gebruiken al jaren stembesturing, maar een aantal onderzoeken tonen aan dat je hier juist door afgeleid wordt. Nadeel is ook dat dit niet goed werkt als je door talloze opties moet navigeren, bijvoorbeeld om een specifiek contact te vinden in je telefoonboek.

Ander probleem is dat spraakbesturing niet goed werkt als je een spraakgebrek hebt of een zwaar accent. Juist door alles te besturen met gebaren, is is dat geen probleem meer.

De bedoeling is dat de HUD’s van VTouch eind volgend jaar op de markt komen. De kans is groot dat ze dan ook in de auto’s van Kia en Hyundai verschijnen, aangezien deze twee fabrikanten samen met VTouch onderzoek doen naar de HUD’s.