Google’s DeepMind kent de Britten straks zo goed dat het kan helpen om levens te redden

Ondanks de grote sprongen in technologie, kunnen ziekenhuizen niet iedereen redden. DeepMind, een dochterbedrijf van Alphabet (Google’s moederbedrijf), wil er echter voor gaan zorgen dat er meer mensen gered worden. Het bedrijf heeft een vijfjarig partnerschap gesloten met een groep van ziekenhuizen in Londen, via de overheidsorganisatie National Health Service. Dit schrijft DeepMind op haar website.

Vanaf volgend jaar wil DeepMind samen met de National Health Service de zorg voor patiënten beter gaan managen. De ziekenhuizen gaan gebruikmaken van een app met kunstmatige intelligentie genaamd Streams, waarmee doktoren kunnen voorspellen of patiënten risico lopen op acute nierfalen. Later moet het ook gebruikt worden om andere levensbedreigende situaties te gaan herkennen.

De voordelen zijn van de app groot. Streams weet namelijk binnen een paar seconden of iemand risico loopt op acute nierfalen, terwijl een arts hier uren over doet. Daarmee kunnen er in potentie vele levens gered worden. Daarnaast hebben artsen meer tijd over voor andere patiënten.

Privacy

Groot nadeel is echter dat DeepMind hier ontzettend veel data van patiënten nodig heeft, die opgeslagen zijn door de National Health Service. Hierbij zit ook informatie over HIV-infeacties, geregistreerde overdosissen en abortussen. Een behoorlijke inbreuk op de privacy van Britten dus, waar in mei al vraagtekens werden gezet.

Phil Booth, coördinator bij de non-profitorganisatie medConfidential: “We zijn bang dat Google data krijgt van iedere patiënt die de afgelopen vijf jaar in het ziekenhuis is geweest en dat ze een maandelijks rapport krijgen van iedereen die er was, maar nu misschien weg is en nooit meer terugkomt.”

DeepMind zegt zelf dat de data van patiënten altijd in Engeland verwerkt worden en niet wordt gedeeld met Google. Maar dan is het alsnog de vraag waarom ze zoveel data nodig hebben, om slechts één probleem vast te stellen. “Toen DeepMind deze app samen met clinici maakten, vertelden ze ons dat ze toegang nodig hadden tot historische informatie van patiënten om de juiste diagnoses te stellen. Het gaat om eerdere bloedonderzoeken en andere onderzoeken die gerelateerd zijn aan eerdere medische problemen en andere feiten over de medische staat van een patiënt”, aldus een woordvoerder van DeepMind tegen CNET.

Wetgeving

Ondertussen kijkt de datawaakhond van Engeland, de Information Commissioner’s Office, naar het delen van data tussen de koepelorganisatie van ziekenhuizen en DeepMind. Hierbij wordt gekeken of de wetgeving wel wordt nageleefd.

DeepMind zelf zegt dat de partnerschap juist zorgt voor een geheel nieuw niveau van bescherming en controle. Zo wordt het bijgehouden als DeepMind de data bekijkt, en die logs worden bekeken door de koepelorganisatie en negen onafhankelijke mensen in de gezondheidszorg. Patiënten die hun data niet willen delen met Streams kunnen dit ook aangeven.