‘Europese Commissie wil Franse Uber-rechtszaak vertragen tot na verkiezingen’

De Europese Commissie houdt een rechtszaak tegen Frankrijk omtrent zijn Uber-beleid vertragen. Dat schrijft Politico op basis van anonieme bronnen. Voorzitter Jean-Claude Juncker zou de zaak willen vertragen tot na de Franse verkiezingen, die in het voorjaar van 2017 plaatsvinden.

Volgens de bronnen van Politico houdt Juncker de rechtszaak tegen uit angst voor de groei van populisme. Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt tegen het blad dat de acties niet zijn gebaseerd zijn politieke beweegredenen. Frankrijk treedt hard op tegen diensten die Uber aanbiedt. Zo werden privéchauffeurs verplicht om na elke rit terug te keren naar een standplaats en worden er beperkingen opgelegd aan software die chauffeurs en klanten met elkaar kunnen verbinden.

Het technologiebedrijf diende daarop een klacht in bij de Europese Commissie. Brussel zou ook van de wet af willen, omdat die in strijd is met de Europese regels. Travis Kalanick, de CEO van Uber, heeft deze maand een bezoek gebracht aan Brussel. Andere lobbyisten van Uber zouden te horen hebben gekregen dat de Europese Commissie voorlopig geen actie onderneemt tegen Frankrijk.

Uber is in meerdere Europese landen verwikkeld met de landelijke overheden. Begin 2015 diende het vervoers- en techbedrijf al een klacht in tegen Duitsland, Spanje en Frankrijk. Deze zomer diende het ook een klacht in over Hongarije.