Google denkt dat overheidshackers hebben geprobeerd om journalisten te hacken

Google heeft een grote groep journalisten professors gewaarschuwd dat door een overheid gesteunde organisatie geprobeerd heeft om accounts te hacken. Dat schrijft Ars Technica, nadat veel doelwitten de afgelopen dag op onder meer Twitter melding maakten van een mogelijke aanval.

Het gaat om journalisten van onder meer dagblad The New York Times en magazines The Atlantic en The New Yorker. Ook een professor van de Stanford Universiteit zegt te zijn getroffen. Zij merkten doelwit te zijn geworden van een aanval toen ze probeerden in te loggen op hun account. Google heeft deze gebruikers een melding gestuurd waarin het bedrijf zegt te vermoeden dat een door een overheid gesteunde organisatie een aanval heeft uitgevoerd.

Een woordvoerder van Google zegt tegen Ars Technica dat het mogelijk is dat de aanvallen de afgelopen maand hebben plaatsgevonden. De aanvallen hoeven niet per se vrij recent te zijn uitgevoerd. De reden dat de journalisten nu pas de melding ontvangen, is volgens de woordvoerder om te voorkomen dat hackers te weten komen welke manieren het bedrijf heeft om dit soort aanvallen te detecteren.

Wie er precies achter de aanvallen zitten, is niet bekend. Het is mogelijk dat Russische hackers achter de aanval zitten. Ars Technica berichtte eerder over deze groep. Beveiligingsbedrijf Volexity omschrijft de groep als The Dukes, gebaseerd op een gelijknamige malwarefamilie die de groep gebruikt. The Dukes zouden na de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen aanvallen zijn gaan uitvoeren om de overwinning van Republikein te vieren.