Slimme sticker kan zweet analyseren tijdens het sporten

Een slimme sticker die is ontwikkeld door onderzoekers in een lab aan de Northwestern-universiteit in Illinois is in staat om zweet te analyseren tijdens het sporten. De wetenschappers hebben hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Science Translational Medicine. De sticker vangt het zweet op, waarna verschillende kleuren op de wearable zichtbaar worden.

Daarmee is de sticker in staat om het de totale zweetproductie en het totale zweetverlies te meten, zegt onderzoeker John Rogers in een door de universiteit uitgebrachte video. De voortgebrachte kleuren kunnen uitgelezen worden met behulp van een camera. Op basis daarvan kan gemeten worden wat de zuurgraad van het zweet is. De sticker maakt daarbij ook onderscheid tussen de hoeveelheid glucose, lactaat en chloride.

De onderzoekers testten hun sticker bij een selecte groep proefpersonen die zweetten tijdens het fietsen. De wetenschappers suggereren dat dezelfde methode ook gebruikt kan worden om ander lichaamsvocht te analyseren, zoals speeksel en tranen.