Defensie kan vanaf volgend jaar hackersleger meenemen op missie

De tijd dat Defensie enkel actief was ter land, ter zee en in de lucht ligt inmiddels al een tijdje achter ons. Defensie heeft tegenwoordig ook een hackersleger, het Defensie Cyber Commando (DCC). Van volgend jaar wordt deze legereenheid ‘operationeel’; dat betekent dat de digitale experts ook echt mee kunnen op missie naar het buitenland.

Het eerste doel van het DCC is om de eigen netwerken te beschermen tegen indringers, maar de hackers kunnen ook zelf aanvallen uitvoeren indien nodig. Wat dat betreft zijn het eigenlijk een soort digitale soldaten. De cybereenheid bestaat uit ongeveer 80 man. Het is onduidelijk of ze zich op gaan delen om mee te gaan op meerdere missies. De basis van het DCC wordt de Frederikkazerne in Den Haag.

Het DCC zal ook in NAVO-verband gaan opereren. Ieder jaar is er bijvoorbeeld een internationale oefening: Cyber Coalition. Hierbij wordt een missie nagespeeld waarbij de militaire installaties van NAVO-landen digitaal worden aangevallen. In juni werd ‘cyber’ door de NAVO officieel erkent als het vierde domein waarin de organisatie opereert.

Dit jaar kwam naar buiten de Defensie steeds vaker het slachtoffer wordt van digitale spionage. De dreiging wordt steeds agressiever en geavanceerder en de cybereenheid is dan ook geen overbodige luxe. Sterker nog: de kans is groot dat het de komende jaren snel in omvang zal toenemen.