Provincie Gelderland wil af van zelfrijdende wagentjes

De provincie Gelderland wil af van de zelfrijdende busjes die tussen Ede en Wageningen moeten gaan rijden. Begin dit jaar werd er gestart met testritten met twee WEpods, Op woensdag 7 december komt er in de vorm van de bijeenkomst ‘Future Mobility’ een einde aan dit pilotproject. De bedoeling is dat er vervolgens een fase 2 komt waarbij de wagentjes ook echt worden ingezet, maar niemand wil dat betalen.

De gemeente Ede en Wageningen hebben volgens De Gelderlander geen geld voor het project. En tot nu toe zijn er ook nog geen bedrijven gevonden die willen investeren. De provincie hoopt dat de Europese Unie hierin te hulp schiet met geld.

Tot nu toe was het hele project nog niet echt een groot succes. De kosten waren 700.000 euro hoger dan begroot doordat de wagentjes een afwijking naar links bleken te hebben, waarvoor ze moesten aangepast. En het plan om daadwerkelijk van station Ede-Wageningen naar de Wageningen Universiteit te rijden, bleek tot nu toe niet haalbaar. Tot nu toe vervoeren de WEpods enkel passagiers op de campus van de universiteit.

Het is niet de enige plek in Nederland waar de zelfrijdende wagentjes als pilot zijn ingezet. In Friesland is er dit najaar mee getest, maar daar ontstonden problemen, waardoor de busjes tijdelijk van de weg werden gehaald en er uiteindelijk verkeersregelaars nodig waren om het project te vervolgen.