Onderzoek: augmented reality kan gebruikt worden tegen fantoompijn

Veel mensen die een lichaamsdeel hebben geamputeerd voelen later nog pijn in dat deel, ook al is het er niet meer. Dit verschijnsel genaamd fantoompijn is vervelend, maar een echte oplossing was er tot nu toe niet. Maar wetenschappers van de Chalmers University of Technology hebben ontdekt dat augmented reality hier bij kan helpen, schrijven ze op hun website.

In totaal deden veertien patiënten met geamputeerde armen mee aan het eerste klinische onderzoek met augmented reality. Ze kregen sensoren op hun stomp die signalen van de spieren herkenden. Die signalen werden onderschept en vervolgens geanalyseerd. Daardoor konden ze worden omgezet in bewegingen als het openen van je hand of het draaien van de pols.

De proefpersonen werden voor een televisiescherm gezet met een webcam er op. Op het scherm werd een arm geprojecteerd, die de patiënten met hun eigen spieren konden bedienen. Die webcambeelden en de projecties werden uiteindelijk gecombineerd met augmented reality, waardoor het lijkt alsof de hand echt aan je verbonden zit.

Resultaten

De patiënten gaven aan dat de fantoompijn na twaalf sessies gehalveerd was en dat ze de helft minder last hadden van problemen die dagelijkse activiteiten en slaap verstoren. De patiënten konden met geen andere methode geholpen worden, maar vier van hen gebruikten wel pijnmedicatie. Na de behandeling slikten ze minder medicijnen.

Zes maanden na het onderzoek merkten de proefpersonen de resultaten nog steeds, waardoor het er op lijkt dat de behandeling een langdurig effect kan hebben. De universiteit noemt de resultaten dan ook bemoedigend.