Uber volgt je nu ook als je ritje al voorbij is

Uber

Uber heeft een update doorgevoerd waar menig privacywaakhond niet blij mee is: ook als je niet in een auto van het bedrijf zit, wordt je locatie gevolgd. Dat meldt The Telegraph. Je GPS-signaal wordt dus altijd gevolgd als de app van Uber in de achtergrond draait, iets wat eerst alleen gedaan werd als de app open stond op je telefoon.

Volgens Uber zelf wordt de feature alleen gebruikt vanaf het moment dat ze om een ritje vragen tot vijf minuten na het eindigen van de reis. Hierdoor zouden er meer betrouwbare data komen over het ophalen van klanten, zou de klantenservice verbeteren en de veiligheid groter worden. Daarnaast moet het fraude voorkomen, bijvoorbeeld als een bestuurder een passagier meer geld laat betalen door een reis later als beëindigd te bestempelen.

Maar veel mensen zijn vooral boos en vrezen voor hun privacy. Voornaamste reden is dat er geen mogelijkheid is om de data alleen te delen als de app open staat. Je deelt je locatie altijd, of je deelt hem nooit. En zeg je dat het nooit mag, dan zegt de app dat het locatie nodig heeft om door te gaan. En dat is niet eens waar, want je kunt ook de adressen invullen waar je opgehaald wilt worden en weer afgezet wilt worden, zonder dat je je locatie hoeft te delen.

Uber lijkt in ieder geval nog geen nieuwe wijzigingen door te voeren. Maar op sociale media wordt er wel met steen en been geklaagd.