Facebook vraagt gebruikers of nieuwsberichten misleidend zijn

Facebook nepnieuws

In de aftermath van de winst van Trump in de VS, kreeg Facebook de schuld. Of eigenlijk: het nepnieuws op Facebook. Maar niet alleen omdat er iemand de schuld moest krijgen, ook omdat nepnieuws echt een groot probleem is op Facebook. Eerst bagatelliseerde Facebook-baas Mark Zuckerberg de boel nog, maar later kondigde hij een heleboel maatregelen aan die het bedrijf gaat nemen. Eén daarvan wordt nu getest.

Op dit moment krijgen sommige gebruikers namelijk de vraag of een bericht ‘misleidende taal’ gebruikt. Ze krijgen dan de keuze om een op een schaal van vijf punten te kiezen tussen ‘Totaal niet’ of ‘Helemaal’.

Een journalist uit Philadelphia ontdekte de functie, waarna diverse media erover schreven. TechCrunch voeg Facebook om meer details over hoe groot deze test is en wat er met de data gebeurt, maar daarover wil Facebook niks kwijt. Waarschijnlijk test het bedrijf nog of het überhaupt nuttige informatie oplevert waar het iets mee kan.

Wat dat betreft zit Facebook in een lastige positie op dit moment. Het bedrijf staat er namelijk om bekend dingen uit te proberen voor kleine groepen gebruikers en van sommige functies zien we later nooit meer iets terug. Als het gaat om de bestrijding van nepnieuws ligt Facebook onder een vergrootglas, maar een ultieme oplossing heeft het bedrijf nog niet.