Had Facebook nepnieuws met dit patent eerder kunnen aanpakken?

Facebook is de afgelopen weken het middelpunt van kritiek geweest op het gebied van nepnieuws. Nieuwsberichten die niet waar blijken te zijn zouden een flinke invloed gehad hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen en eerder deze week begon een man zelfs een schietpartij om een nepbericht. Facebook heeft inmiddels maatregelen genomen, maar een net gepubliceerd patent duidt er op dat ze dit veel eerder aan hadden kunnen pakken.

Het Amerikaanse patentkantoor USPTO heeft een verzoek uit 2015 voor een patent van Facebook onlangs online geplaatst. Hieruit blijkt dat Facebook werkte aan een technologie die het proces van het verwijderen van ‘aanstootgevende content’ kan automatiseren. Het systeem lijkt vooral bedoeld voor discriminatie, porno en ander materiaal waar Facebook tegen is. Maar het zou ook gemakkelijk gebruikt kunnen worden om nepnieuws van het sociale medium af te halen.

Het systeem zou een score genereren voor content, gebaseerd op de waarschijnlijkheid dat het aanstootgevend is. Op die manier zou het menselijke moderators helpen bij het beslissen wat er weg moet en wat niet. Die keuze wordt ook geholpen door gebruikers die content als aanstootgevend bestempelen. Het systeem vult hier op aan door te kijken naar hoeveel mensen bezwaar maken tegen een bericht en hoe oud het account is dat de klacht indient. Met dat laatste moet bijvoorbeeld trollen tegengegaan worden. Een dergelijk systeem kan ook gebruikt worden voor nepnieuws, aangezien je hier ook een klacht over in kan dienen bij Facebook.

Geen garantie

Helaas is het slechts een aanvraag voor een patent en is het niet zeker of Facebook dit ook toegewezen krijgt. Bovendien is het geen garantie dat Facebook aan de technologie werkt of dat het uiteindelijk voor het sociale medium gebruikt wordt. Net als vrij veel andere techbedrijven dient het sociale medium namelijk regelmatig aanvragen voor patenten in die uiteindelijk niet gebruikt worden.

Wel laat het zien dat Facebook al langer nadenkt over hoe het content beter kan verwijderen van de website. De vraag is natuurlijk waarom dit systeem nog niet geïmplementeerd is, maar op het gebied van nepnieuws zijn er wel een aantal redenen te bedenken. Zo heeft het geen nut als iemand denkt dat een nep nieuwsbericht echt is. Ook kan het zo zijn dat een gebruiker nepnieuws niet veel ziet omdat hun gedragingen op Facebook dit blokkeren. Misschien negeren ze nepnieuws wel gewoon. Allemaal redenen waardoor het systeem niets kan, want er worden geen klachten ingediend.