Eerste bemande testvlucht SpaceX uitgesteld tot mei 2018

SpaceX

De eerste bemande missie met het Crew Dragon-ruimtevaartuig van SpaceX is uitgesteld tot mei 2018, meldt NASA. Deze testvlucht zou eigenlijk eind volgend jaar al plaatsvinden. Op 1 november volgend jaar is de eerste onbemande demonstratie met de Crew Dragon.

De kans bestaat dat de vlucht vertraagd is wegens het exploderen van een raket van SpaceX in september. De Falcon 9 ontplofte toen bij het tanken op het lanceerplatform op ruimtebasis Cape Canaveral. Op dit moment doet het ruimtevaartbedrijf nog onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

De vertraging is een flinke tegenvaller voor SpaceX. Concurrent Boeing heeft namelijk in juni 2018 een testvlucht en in augustus van dat jaar komt de eerste bemande test. De bedoeling is dat beide bedrijven vluchten aan gaan bieden om astronauten van en naar het ruimtestation ISS te vervoeren. De testvluchten moeten aantonen dat ze aan alle eisen van NASA voldoen.