Jarvis van Mark Zuckerberg nu ook in actie te zien in video’s

Gisteren schreven we al over Mark Zuckerberg’s persoonlijke assistent Jarvis, maar nu kun je het systeem ook in actie zien. De Facebook-CEO heeft namelijk video’s van de kunstmatige intelligentie online gezet. En we moeten zeggen: het ziet er erg tof uit.

Het maken van Jarvis was het goede voornemen van Zuckerberg voor 2016, zo liet hij in januari weten. De naam komt van de persoonlijke assistent van Tony Stark in de film Iron Man en precies dat principe was ook het uitgangspunt van Zuckerberg. Een jaar later is het systeem af en de CEO toont het dan ook graag aan de wereld, zo blijkt.

Jarvis kan diverse taken uitvoeren. Zo kan het lampen aan- en uitzetten, muziek afspelen op basis van de smaak van Zuckerberg en zijn vrouw, het hek voor het huis openen voor vrienden, toast maken en hun eenjarige dochter Max wakker maken met lessen in Manderijn. De assistent reageert zowel op spraakcommando’s als op tekstcommando’s.

“Het is best cool om wakker te kunnen worden en ‘goedemorgen’ te kunnen zeggen tegen Jarvis, of om wakker te worden en vervolgens het huis ook wakker te maken”, vertelt Zuckerberg. “Daarnaast is het prettig om naar bed te kunnen gaan en niet eerst alles uit te hoeven zetten. Je zegt gewoon ‘slaap lekker’ en Jarvis zet alles in het huis uit en zorgt ervoor dat de deur op slot zit.”

Problemen

Overigens was niet het gehele huishouden direct fan van de kunstmatige intelligentie. Zuckerbergs vrouw Pricilla had er nog al eens moeite mee, vooral omdat Jarvis nuances eerder niet altijd begreep. “Ik zei bijvoorbeeld ‘zet de lichten in deze kamer aan’. Bleken ze te fel, dan zei Priscilla dat ze donkerder moesten worden. Maar ze zei niet in welke kamer dit moest, en het systeem weet niet waar we dan zijn”, vertelt Zuckerberg.

Het is hem ook regelmatig overkomen dat hij per ongeluk muziek afspeelde in de kamer van zijn dochter Max. “Dat is een goede manier om je vrouw boos te krijgen.” En ook de onvrede van Pricilla is op video vastgelegd.

Mocht je nu zelf ook staan te springen om een Jarvis, dan hebben we slecht nieuws voor je. Facebook is namelijk niet van plan om van het systeem een commercieel product te maken.