Nederlandse wetenschappers ontwikkelen kunstmatig blad dat medicijnen maakt

Een mini-fabriek die medicijnen maakt op basis van zonlicht. Dat is wat een stel knappe koppen van de Technische Universiteit Eindhoven hebben uitgevonden. Geniaal toch?

Het kunstmatige eikenblad vangt zonlicht op en zet deze om in medicijnen. De wetenschappers werden geïnspireerd door de natuur waarin bladeren hun eigen voeding maken door fotosynthese met genoeg zonlicht. Door de luminescent solar concentrators (LSC) materialen die het team heeft gebruikt, kan het kunstmatige blad zonlicht opvangen en opslaan voor later gebruik.

Timothy Noël, hoofdonderzoeker:

Op deze manier kun je overal in de wereld medicijnen produceren; of het nou een malariamedicijn is in de jungle of paracetamol op Mars. Alles wat je nodig hebt, is zonlicht en deze mini fabriek.

In het blad lopen dunne kanalen waar het vloeibare medicijn wordt rondgepompt. Doordat de moleculen in contact komen met het zonlicht is de energie intens genoeg om een chemische reactie te veroorzaken en zo het medicijn te vermenigvuldigen.