Facebook en Oculus krijgen technologie voor eyetracking in handen dankzij overname

The Eye Tribe Oculus Facebook

Oculus, het virtual-realitybedrijf dat onderdeel is van Facebook, heeft een Deense startup overgenomen die is gespecialiseerd in eyetracking. Dat meldt TechCrunch. The Eye Tribe, zoals het bedrijf heet, heeft betaalbare hardware en bijbehorende software ontwikkeld om te zien waar we naar kijken.

Begin dit jaar toonde het bedrijf eyetrackingtechnologie voor virtual reality op de CES in Las Vegas. Onderdeel van de technologie was software die er voor zorgt dat alleen de beelden worden gerenderd die een gebruiker kan zien. Virtual reality kost namelijk veel grafische rekenkracht, waarbij een groot deel wordt gebruikt voor de beelden achter de gebruiker die hij dus helemaal niet ziet.

Oculus heeft de overname van The Eye Tribe tegen TechCrunch bevestigd, maar wil niet ingaan om verdere details. Het is dan ook afwachten wat het bedrijf er mee van plan is. Maar de rendertechnologie kan al erg interessant zijn. Daarnaast zou eyetracking gebruikt kunnen worden om een interface te bedienen met je ogen.

De keerzijde van de overname is dat deze eyetrackingtechnologie ook in handen komt van Facebook. Dat bedrijf zou natuurlijk dolgraag data willen verzamelen over waar wij naar kijken… Maar aangezien er speciale hardware voor nodig is, hoef je je geen zorgen te maken dat Facebook binnenkort je ogen gaat tracken als je zijn app gebruikt.