Handig: Microsoft patenteert technologie waardoor je nooit meer iets kwijtraakt

Als het aan Microsoft ligt, raken we in de toekomst nooit meer iets kwijt. In een patent (pdf) omschrijft het bedrijf een technologie die onthoudt waar onze sleutels, smartphones en andere voorwerpen zich bevinden. In het document heeft Microsoft het over een ‘doorzichtig weergave-apparaat’, wat verdacht veel doet denken aan de HoloLens.

De HoloLens staat vooral bekend als een bril waarmee virtuele objecten in de echte wereld worden verweven. Maar daarvoor moet het apparaat de echte wereld zelf ook goed kunnen waarnemen. In het patent schrijft Microsoft dat het ‘weergave-apparaat’ een of meerdere camera’s of dieptesensoren bevat die de omgeving kunnen waarnemen. Deze beelden kunnen geanalyseerd worden om voorwerpen te traceren. Je kunt het apparaat dus opdracht geven je sleutelbos of smartphone in de gaten te houden.

Ook bevat het apparaat een microfoon, waardoor de gebruiker informatie over die voorwerpen kan opvragen. Het idee is dat de HoloLens in eerste instantie de sleutels ziet, herkent en dat onthoudt. Mocht de gebruiker zijn sleutels kwijt zijn, dan kan de bril de laatst bekende locatie doorgeven of vertellen op welke locatie de drager van de bril zijn sleutels (onbewust) heeft gezien.

Dragen meerdere mensen een HoloLens of ander ‘doorzichtig weergave-apparaat’, dan kan die informatie ook onderling gedeeld worden. Neemt een tweede persoon dezelfde sleutelbos mee, dan zou de eerste persoon daar eveneens van op de hoogte gesteld kunnen worden.

Omschrijving van Microsoft: De gebruiker van een ‘doorzichtig weergave-apparaat’ bekijkt een omgeving door het apparaat. Op tafel liggen sleutels (102) en een stapel tijdschriften (108). Mochten de sleutels onder een krant terechtkomen, dan kan de gebruiker aan het apparaat vragen wat de laatste locatie van de sleutels was.