NASA wil zwarte gaten gaan onderzoeken met speciale telescopen

Zwart gat NASA

We weten dat zwarte gaten bestaan, maar een echte foto er van maken is tot nu toe niet gelukt. Als het aan NASA ligt duurt dit echter niet lang meer. De organisatie heeft bekendgemaakt dat het drie gespecialiseerde telescopen de ruimte in stuurt om deze gaten, neutronensterren en pulsars te onderzoeken.

De bedoeling van de Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE)-missie is om meer te weten te komen over de zwaartekracht en de elektrische en magnetische velden van zwarte gaten.

Een zwart gat kan gassen die er omheen zweven oververhitten. Daardoor gaat het gas een bepaalde richting op vibreren. De IXPE kan precies deze processen bekijken en meten, waardoor wetenschappers meer te weten komen over zwarte gaten.

“We kunnen geen directe foto maken van wat er gebeurt bij objecten als zwarte gaten en neutronensterren, maar door deze processen te bestuderen kunnen we de wetenschap achter deze objecten ontdekken”, vertelt Paul Hertz, directeur van NASA’s Science Mission Directorate in Washington.

De bedoeling is dat de IXPE-missie vanaf 2020 van start gaat. Goedkoop is het niet, want het lanceringsvoertuig alleen kost al 188 miljoen dollar.