Websites een op de drie Nederlandse ziekenhuizen slecht beveiligd

hack Yahoo datalek

Een op de drie ziekenhuizen laat patiënten via een slecht beveiligde verbinding gegevens versturen. Dat meldt Trouw. Bij een kwart van de ziekenhuizen worden gegevens zelfs onversleuteld verstuurd. Gegevens die dan onderschept worden, kunnen dan ook makkelijk worden ingezien.

De resultaten komen van een onderzoek van Women in Cybersecurity (WICS). De organisatie van vrouwen die werken in computerbeveiliging onderzocht 97 sites van ziekenhuizen. Van die groep maakten 25 ziekenhuizen niet altijd gebruik van een beveiligde verbinding. Bij 11 sites die in eerste instantie wel beveiligd leken, was toch iets mis.

WICS zegt in Trouw dat ziekenhuizen computerbeveiliging als prioriteit zouden moeten zien, omdat zij sowieso te maken hebben met gevoelige patiëntgegevens. De organisatie heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van de onveilige situaties. Of er via de onveilige formulieren daadwerkelijk informatie is gelekt, is onbekend.

Zorgsector scoort slecht

Wel bleek uit eerdere navraag van Trouw bij de Autoriteit Persoonsgegevens dat de zorgsector oververtegenwoordigd is als het gaat om datalekken. Uit gegevens van november 2016 bleek dat er gemiddeld bijna elke dag een lek van gevoelige persoonsgegevens van een ziekenhuis gemeld wordt.

Het melden van een datalek is sinds vorig jaar verplicht. De Autoriteit Persoonsgegevens maakte vorige maand bekend dat in het eerste jaar ruim 5000 lekken zijn gemeld. De meeste meldingen kwamen uit de zorg- en welzijnssector: 29 procent.