Stafchef: ‘Trump aanvaardt oordeel inlichtingendiensten over Russische hacks’

Donald Trump, de aankomend president van de Verenigde Staten, aanvaardt het oordeel van de inlichtingendiensten over de Russische hacks. Dat zei Reince Priebus, de aankomende stafchef van het Witte Huis, gisteren bij FOX News te vermoeden. De inlichtingendiensten geloven dat Rusland achter de hacks op de Democratische Partij zitten.

“Ik denk dat hij de bevinding accepteert”, zei Priebus. “Hij ontkent niet dat entiteiten uit Rusland achter deze specifieke hacks zitten.” Als gevolg van de hack werden duizenden e-mails van de Democratische Partij publiek toegankelijk, wat het team van de Democratische kandidaat Hillary Clinton in verlegenheid heeft gebracht. Volgens Priebus hebben de Democraten de hacks aan zichzelf te danken. De partij was volgens hem niet goed verdedigd tegen aanvallen.

Trump was tot nu toe erg wantrouwig over het oordeel van de inlichtingendiensten. Afgelopen vrijdag werd hij door hoge piefen uit de inlichtingenwereld bijgepraat over hun bevindingen. Trump zelf heeft nog niet hardop gezegd dat hij de conclusie accepteert.

Invloed uitslag

Nadat hij afgelopen vrijdag op de hoogte was gesteld, stuurde hij een verklaring waarin hij het werk van de inlichtingendiensten erkende. Toch herhaalde hij zijn boodschap dat ‘Rusland, China, andere landen, groepen en mensen continu proberen door de cyberinfrastrucuur van onze overheidsorganisaties te breken’.

Eerder zei hij in Time dat zowel Rusland, China als ‘iemand in zijn huis in New Jersey’ achter de aanvallen zou kunnen zitten. “Ik geloof dat het Rusland zou kunnen zijn en het zou ook iemand anders kunnen zijn.”

Zowel Trump als zijn stafchef benadrukken wel continu dat de inmenging van de hackers geen invloed heeft gehad op de uitkomst van de verkiezingen. Tegen FOX News zei Priebus nog dat hij niet uitsluit dat Trump maatregelen neemt tegen Rusland.