Uber gaat gps-data van chauffeurs openbaar maken in Uber Movement

Uber

Tech- dan wel vervoersbedrijf Uber gaat gps-data van zijn chauffeurs openbaar maken in een nieuwe dienst: Uber Movement. De data moeten een goed overzicht van de verkeerssituatie in een stad geven, zodat beleidsmakers daar op in kunnen springen. De gegevens worden geanonimiseerd en gebundeld per gebied om de privacy van de chauffeurs te beschermen.

“Ritjes vinden over de hele stad plaats, dus door veel ritten te analyseren kunnen we een betrouwbare inschatting maken van hoe lang het duur om van een gebied naar het andere te komen”, zegt het bedrijf in de aankondiging van Uber Movement. “Daarmee kunnen we reisomstandigheden op verschillende momenten van de dag, dagen van de week of maanden van het jaar met elkaar vergelijken.”

Overheden moeten hierdoor een beter beeld krijgen van de impact die een wegafsluiting op het verkeer heeft. Uber deelt de data nu nog met een selecte groep mensen, maar de gegevens moeten binnenkort openbaar worden gemaakt.

Charmeoffensief

Het openstellen van kaarten en samenwerken met overheden is een scherpe tegenstelling met de gang van zaken die voor Uber normaal lijkt te worden. Regelmatig staat het bedrijf op gespannen voet met overheden, omdat het continu de grenzen van de wet opzoekt.

Vorige maand nog vertrokken de zelfrijdende auto’s van het bedrijf uit Californië. Uber had in die staat geen toestemming om met deze auto’s de openbare weg op te gaan.