Onderzoek: e-waste bereikt nieuwe top in Azië

De grote hoeveelheid technologie die we gebruiken zorgt voor veel voordelen en vooruitgang, maar heeft ook een keerzijde. Terwijl wij naar hartenlust nieuwe telefoons, computers, tablets en andere gadgets kopen, ziet Azië een flinke stijging in elektronisch afval, of e-waste. Het bestaan hier van is niets nieuws, maar nu blijkt ook hoe snel deze berg afval groeit. Volgens een onderzoek van de United Nations University zagen we in de afgelopen vijf jaar een stijging van 63 procent in e-waste!

In totaal is er tussen 2010 en 2015 in Azië 12,3 miljoen ton aan e-waste gegenereerd. Onder meer telefoons, computers en andere apparaten zijn hier de schuldigen aan. Daarnaast gaat de huidige technologie steeds minder lang mee en moet dus eerder vervangen worden. Vergelijkbaar maar eens hoe lang je vroeger met je computer deed met hoe vaak je nu een nieuwe smartphone koopt.

In China alleen al is het elektronische afval in vijf jaar tijd verdubbeld. Gemiddeld produceert een inwoner daar volgens het onderzoek 10 kilo in 2015. Hong Kong heeft de hoogste score op dit gebied, namelijk 21,7 kilogram per inwoner. Buiten China scoren ook Singapore en Taiwan hoog.

Westen

Het overgrote deel van de e-waste in Azië komt overigens wel uit de lokale landen, maar een deel wordt ook vanuit westerse landen verscheept. Elektronica uit recyclefabrieken in de VS eindigt bijvoorbeeld vaak op stortplaatsen in Taiwan, China en Thailand.

Azië is dan ook wel de grootste producent van e-waste, maar de productie per inwoner in Europa en Amerika ligt veel hoger. Daar wordt per bewoner namelijk bijna vier keer zoveel e-waste geproduceerd als in Azië. Dat komt neer op gemiddeld 15,6 kilo per jaar.

E-waste wordt bovendien vaak illegaal gedumpt, meldt het rapport. Daarmee zorgt het uiteindelijk voor milieuproblemen. Veel technologische producten bevatten bijvoorbeeld lood en kwik, wat giftig is voor mensen en voor de planeet. Het verbranden van de apparaten is echter ook geen oplossing. Dat kan namelijk chronische gezondheidsproblemen opleveren, omdat er giftige gassen vrijkomen.