‘Donald Trump heeft afscheid genomen van zijn smartphone’

Nu Donald Trump geïnaugureerd wordt als president van de Verenigde Staten, kan het gebruik van zijn oude smartphone de staatsveiligheid in het geding brengen. Daarom heeft de aankomend president afstand gedaan van zijn Android-telefoon, schrijft The Associated Press op basis van uitspraken van een anonieme vriend van Trump.

Of Donald Trump beschikking heeft of krijgt over een vervangend toestel, is onbekend. Zijn voorganger Barack Obama was in 2009 de eerste president die beschikking kreeg over een – zeer beperkte – BlackBerry. Hij kon het extra beveiligde apparaat apparaat gebruiken om in contact te blijven met zijn hoogste adviseurs en zijn naasten.

The Associated Press schrijft dat Trump zijn smartphone niet gebruikte om te e-mailen, maar wel om te tweeten. Hij heeft gezegd dat te blijven willen doen zodra hij president is. Obama had volgens het persbureau ook de beschikking over een telefoon waarmee hij kon tweeten. Maar bronnen van AP zeggen dat Obama bijna nooit zelf een tweet verstuurde en altijd overlegde met zijn personeel.

Bereikbaarheid

Als zakenman en president-elect was Trump relatief makkelijk te bereiken, schrijft AP verder. Hij nam zelfs telefoontjes aan van onbekende nummers. Ook staat hij bekend om vroeg in de ochtend of laat in de avond nog telefoontjes te plegen en te tweeten.

Deze vrijheden hebben al flink wat teweeg gebracht. Trump zou met zijn tweets de beurs in beweging brengen. Ook haalde hij begin december de woede van China op de hals. Na zijn overwinning op Hillary Clinton belde hij met de Taiwanese president Tsai. Dat viel niet goed in China, dat Taiwan ziet als een afvallige provincie.