Naairobot Sewbo kan zelfstandig kledingstukken maken

Een half jaar gelden trad Sewbo trots naar buiten. Het bedrijf was er met zijn robot in geslaagd om een volledig t-shirt te naaien. Een mijlpaal, volgens ontwikkelaar Jonathan Zornow. Het proof-of-concept bewijst volgens hem de potentie van de technologie. Uiteindelijk kan kleding hierdoor goedkoper en sneller gemaakt worden.

De robot van Sewbo kon het t-shirt alleen in elkaar zetten doordat de gebruikte stoffen hard werden gemaakt. Zo kan de robotarm de stof eenvoudig optillen, alsof het een metalen plaat is. De stof krijgt zijn originele structuur terug zodra alle onderdelen van een kledingstuk aan elkaar zijn genaaid.

Tijdens een demonstratie aan Fast Company liet het bedrijf zien hoe de robotarm in een half uur een t-shirt in elkaar kon zetten. Uiteindelijk moet de naairobot net zo snel zijn als een mens, zegt Zornow. De robotarm kent natuurlijk ook andere beperkingen, schrijft het magazine. Om het materiaal hard te maken, moet het volledig nat zijn. Daardoor werkt de truc niet met wol of leer.

Prijs

Of volledige automatisering uiteindelijk interessant genoeg is voor kledingfabrikanten, hangt af van de prijs. Een expert zegt tegen Fast Company dat lage lonen momenteel een belangrijke rol spelen bij de productie van kleding. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat kledingfabrikanten investeren in nieuwe technologie. De robot van Sewbo kost ongeveer 35.000 dollar.

Maar zodra technologie goedkoper wordt, kan de robotarm volgens de expert wel een oplossing bieden. Daarmee kan de jacht naar zo laag mogelijke lonen tot een einde komen. “Automatisering is de enige weg vooruit”, zegt hij. “En misschien zelfs de enige manier om de industrie van zichzelf te redden.”