‘Apple wil Siri verbeteren met kunstmatige intelligentie voor de iPhone 8’

Apple’s digitale assistent Siri wordt ieder jaar wel een beetje slimmer, maar dit jaar gaat ze waarschijnlijk een hele grote sprong maken. Volgens DigiTimes wil de iPhone-maker haar assistent namelijk verbeteren met allerlei toepassingen van kunstmatige intelligentie, die het tot nu toe niet gebruikte.

Er zijn al veel geruchten over de iPhone 8, die waarschijnlijk een aantal grote wijzigingen krijgt ter ere van het tienjarige jubileum van de iPhone. Het toestel zou bijvoorbeeld een display krijgen die tot aan alle randen van het toestel loopt en een glazen behuizing.

En nu horen we dus ook iets over Siri. De assistent kan straks waarschijnlijk niet alleen vragen beantwoorden, maar gaat ook veel beter je gedrag leren kennen. Daarmee zou ze nog beter op je afgestemd kunnen worden. Apple heeft hier al wat voorbeelden laten zien in de vorm van ProActive in iOS 9, waarbij je bijvoorbeeld relevante verkeersinformatie te zien krijgt voor een traject dat je dagelijks aflegt.

Concurrentie

Op dit moment is één van de beperking van Siri dat je niet door kunt vragen. Daarnaast is het niet mogelijk om een app te openen en vervolgens een opdracht te geven aan die app. Praktische toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld het openen van Spotify en vervolgens een nummer afspelen, of vragen wanneer Prince geboren is en vervolgens te vragen: “En Freddy Mercury dan?”. Concurrent Google Assistant kan dit echter wel.

Steeds meer smartphonefabrikanten zeggen bovendien gebruik te willen maken van kunstmatige intelligentie, om de strijd aan te kunnen gaan met Siri en Google Assistant. Zo werkt Samsung aan Bixby, die mogelijk naar de Galaxy S8 komt. Hiervoor namen ze eerder de startup Viv Labs over. LG zou ondertussen in gesprek zijn met Amazon en Google om een van hun assistenten naar hun nieuwe G6 te brengen. Wil Apple bijblijven, dan is het uitbreiden van de toepassingen van kunstmatige intelligentie dus inderdaad de way to go.

Apple wilde niet reageren op het verhaal van DigiTimes.