Stemmen tellen wordt volledig handwerk: Onveilige software wordt niet meer gebruikt

Afgelopen weken kwam RTL Nieuws met het verhaal naar buiten dat de software die wordt gebruikt voor het verwerken van de verkiezingsuitslag onveilig is. En vervolgens bleek ook nog eens eens dat de Kiesraad dit al zes jaar wist. De onthulling van RTL deze week bleek echter nodig om daadwerkelijk te beslissen de onveilige software niet meer te gebruiken.

Bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen worden alle stemmen weer met de hand bij elkaar opgeteld, is de maatregel die het kabinet na het nieuws heeft genomen. “Nu er internationaal ook aanwijzingen zijn dat bijvoorbeeld de Russen interesse zouden kunnen hebben in het verkiezingsproces moeten we, even voor de komende verkiezingen, terugvallen op het goede oude papier”, laat Plasterk weten aan RTL Nieuws.

Geen melding

Opvallend is dat hij vorige week een brief naar de Tweede Kamer stuurden over de risico’s dat onze verkiezingen gemanipuleerd worden, bijvoorbeeld door hackers. Toen zei hij niets over de onveilige software, terwijl lekken en gebreken al jaren bekend waren. En al was dat niet zo, dan waren de problemen direct aan het licht gekomen als een expert naar de software had gekeken.

Plasterk benadrukte zelfs nog dat de software via CD-rom werd verspreid om te zorgen dat deze niet gemanipuleerd kon worden, om maar aan te geven dat we ons geen zorgen hoefden te maken op dit digitale onderdeel van ons verder analoge stemproces.

Stemmen tellen

Ondanks dat het verwerken van de resultaten van de stembureaus nu handmatig gebeurt, hoeven we onze geen zorgen te maken dat de resultaten van de verkiezingen op 15 maart later komen, benadrukt Plasterk bij RTL Nieuws. “Dat kan eigenlijk niet, want de Tweede Kamer moet geïnstalleerd worden. Daar zijn wettelijke termijnen voor.”

Overigens doet Fox-IT, het vaste beveiligingsbedrijf van de overheid, op dit moment nog onderzoek naar de verkiezingssoftware. Maar blijkbaar wilde het kabinet de resultaten niet afwachten.