De hele dag aan het liken? Slecht nieuws: Facebook is mogelijk ongezond

Hoe vaak zit jij op Facebook? Kun je het ook niet laten om even naar je tijdlijn te loeren en foto’s te liken of te disliken? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Volgens nieuw onderzoek is precies dat namelijk mogelijk ongezond. Dit schrijft het American Journal of Epidemiology.

Om het even te nuanceren: gematigd gebruik van sociale media kan goed voor je zijn, het is het overmatig gebruik dat mogelijk schadelijk is. Oftewel: alles waar ’te’ voor staat is slecht, ook bij het gebruik van Facebook. En in dit geval kan het slecht zijn voor je mentale gezondheid, je fysieke gezondheid en je tevredenheid over je leven.

Voor het onderzoek werd de data van ongeveer 5200 mensen van gemiddeld 48 jaar oud in drie perioden bekeken. Iedere keer moesten de deelnemers hun mentale en fysieke gezondheid een cijfer geven tussen de 1 en 4, en hun tevredenheid over hun leven beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Ook moesten ze hun BMI afstaan en kregen de onderzoekers toegang tot hun Facebook-data.

Meer liken = slechtere gezondheid

Conclusie? Like je meer, dan wordt je gezondheid slechter. Dat geldt ook voor het klikken op berichten van vrienden. Maar deelnemers die hun eigen status vaker updaten hadden gemiddeld gezien ook een slechtere mentale gezondheid dan mensen die dit minder deden.

De grap is: hoe slechter mensen zich voelden, hoe vaker ze op Facebook kwamen. Een vicieuze cirkel dus. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat mensen met een hoger BMI vaker op het sociale medium zaten. Daarentegen veroorzaakt veel Facebooken geen hoger BMI, dus je hoeft niet bang te zijn dat je aankomt van sociale media.

Het is echter niet helemaal duidelijk hoeveel je nu op Facebook moet zitten voor het schadelijk wordt. Volgens de onderzoekers hangt dat af van behoorlijk wat factoren, zoals bepaalde eigenschappen en leeftijd. We kunnen je dus niet vertellen hoeveel tijd je op het sociale medium mag zitten, voor het slecht voor je wordt.

Geen conclusie

Probleem is bovendien dat er talloze onderzoeken zijn geweest naar sociale media en dat niemand het echt eens is of overmatig gebruik van Facebook slecht voor je is. De een zegt van wel, de ander van niet.

Zo was er in 2015 een onderzoek dat concludeerde dat je depressief kan worden van Facebook. Waarom? Omdat het gras altijd groener is bij de buren. Simpel gezegd: je wordt er jaloers van, omdat anderen een beter leven lijken te hebben. Dat, terwijl we weten dat vrijwel iedereen alleen de goede dingen deelt.

Een ander, ouder onderzoek geeft echter weer aan dat emoties op Facebook aanstekelijk werken. Zie je een positief bericht? Dan krijg je positieve gevoelens. En negatieve berichten zorgen dus weer voor slechtere gevoelens. Maar goed nieuws voor ons: positieve berichten zijn veel invloedrijker. De kans bestaat dus dat je na het gebruik van sociale media weer een stuk vrolijker bent.

Langer leven

In 2016 was er ook een onderzoek naar Facebook. Daaruit bleek dat als je veel vrienden hebt, je langer leeft. Heb je een actief sociaal leven op het platform, dan is je gezondheid namelijk beter. Probleem is echter dat de oorzaak en het gevolg moeilijk te achterhalen zijn. Hebben gelukkige mensen meer vrienden op Facebook of wordt je juist gelukkiger vanwege die contacten?

Hoe dan ook, Facebook lijkt dus zowel een positieve als negatieve invloed op je leven te hebben. Mijn advies: geniet, maar met mate!