Taser wil beelden bodycam analyseren met kunstmatige intelligentie

Taser International, dat onder meer bodycams voor politie maakt, wil kunstmatige intelligentie inzetten om beelden van de draagbare camera’s te analyseren. Dat schrijft Quartz. Met de overname van het bedrijf Dextro wil Taser een onderzoekslab opzetten om de mogelijkheden daarvoor te onderzoeken.

Dextro krijgt de beschikking over 5,2 petabyte aan beelden. Eén petabyte staat gelijk aan 1 miljoen gigabyte. Een enorme hoeveelheid, volgens David Luan, de CEO van het techbedrijf. “In feite komt niemand anders zelfs in de buurt van één petabyte aan data”, zei hij tegen Quartz. Om kunstmatige intelligentie effectief zijn werk te laten doen, zijn grote hoeveelheden data nodig.

Objecten, locaties en acties

In een interview met Forbes zegt Luan dat de software van Dextro kan helpen bij het analyseren van drie soorten beelden: objecten (voertuigen, wapens), locaties (binnen, buiten) en acties (achtervolgingen). De software sluit aan bij hoe een bodycam gebruikt wordt. “De actie vindt niet gegarandeerd binnen het scherm plaats”, legde de CEO van het bedrijf uit tegen Quartz. “Het perspectief van de camera verandert continu.”

Luan zegt verder tegen Forbes dat zijn bedrijf geen gebruik maakt van gezichtsherkenning. Hij beweert zelfs dat het bedrijf werkt aan technologie die gezichten automatisch onherkenbaar maakt.

Het gebruik van bodycams is controversieel. Voorstanders van privacy benoemen het risico dat het apparaat een te grote inbreuk maakt op de vrijheid van burgers. Het gebruik van gezichtsherkenning zou die vrijheden nog meer inperken.