Beveiliging van overheidsorgaan het Kadaster blijkt zo lek als een mandje

Er blijken grote beveiligingslekken te zitten in het computersysteem van het Kadaster, wat grote risico’s met zich meebrengt. Dat blijkt uit een interne stukken die het FD in handen heeft.

Het Kadaster is een overheidsorgaan dat er voor zorgt ervoor dat alle wettelijke rechten op een stuk grond staan geregistreerd en dat deze informatie beschikbaar wordt gesteld. Zo wordt voor iedereen duidelijk wat van wie is en waar de grenzen lopen. De koop van een gebouw of een stuk grond is pas officieel als die is ingeschreven bij het bedrijf.

Het risico bestaat dat het Kadaster door de problemen uit de lucht gaat of dat onbevoegden de informatie kunnen aanpassen. Het lek is zo groot dat het Kadaster bang is dat er foutieve informatie in andere systemen terecht kan komen. Bijvoorbeeld bij hypotheekaktes.

‘Kwaad zal snel toeslaan’

“Het risico bestaat dat Kadasterdiensten onveilig zijn voor klanten, of informatie toegankelijk of wijzigbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben”, stelt de directie van het Kadaster in interne stukken die het FD zegt in handen te hebben.

Nu het bekend is dat er lekken zijn in het computersysteem is het mogelijk dat kwaadwillenden snel toe gaan slaan, volgens Nora van Oostrom van notarisorganisatie KNB. “Het Kadaster vormt voor ons de basis bij alle vastgoedtransacties. Ik neem aan dat zij ervoor zorgen dat de gegevens zo veilig mogelijk zijn opgeslagen. Wij gaan snel met ze om tafel”, zegt Oostrom vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De ict-afdeling van het Kadaster blijkt niet aan de internationale norm voor informatiebeveiliging te voldoen. Er zou intern al in 2014 zijn gewaarschuwd voor gebrek aan onderhoud. Het Kadaster hoopt de lekken nog dit kwartaal te verhelpen.