Voor wie het zich afvroeg: Dit gebeurt er als president Trump een link tweet

Donald Trump

Dat Donald Trump houdt van tweeten, dat weten we ondertussen allemaal wel. Maar wat leveren zijn berichten op het sociale medium nu eigenlijk op? Buzzfeed zocht het uit en ik moet zeggen: Trumps tweets zijn een ware snelweg wat verkeer betreft.

De data van Trumps tweets zijn in principe voor het publiek beschikbaar, omdat hij speciale URL’s van Bitly gebruikt. Hiermee kun je bestaande links verkorten. Hij gebruikt bovendien de openbare versie hiervan, waardoor je precies kunt zien hoeveel mensen er op een link klikten. De mensen die klikten blijven anoniem, maar de harde cijfers zijn toch interessant.

678.000 kliks

Zo stuurde hij afgelopen donderdag een tweet de wereld in met een link naar een livestream van het inzweren van senator Jeff Sessions. Ongeveer 66.000 mensen klikten op die link. Afgelopen woensdag deelde hij een verhaal met daarin een poll van Emerson College, waaruit bleek dat mensen Trump en zijn staff meer vertrouwen dan de media. Gevolg? 678.000 bezochten het artikel dat Trump deelde.

Ook interessant is dat je kunt zien waar de mensen vandaan kwamen. Van die 678.000 mensen kwamen 558.000 via Twitter op het verhaal uit. 72 procent van alle kliks vonden plaats in de Verenigde Staten, 6 procent uit het Verenigd Koninkrijk en 6 procent uit Canada. De andere 120.000 kliks bestonden uit andere sociale media, waar de Bitly-link van Trump dus weer door anderen is gedeeld. Zo klikten 32.000 mensen op de link toen deze op Facebook verscheen.

Trump doet het meer dan goed met zijn Bitly-linkjes. Toen hij het verhaal van Emerson deelde, klikte in het eerste uur 78.411 mensen op de link. Volgens Bitly zelf is dat veel meer dan bij iedere andere link in dezelfde tijdspanne. Op nummer twee staat een ander verhaal dat Trump deelde, en dat geldt ook voor de nummers 3, 4, 5, 6,7 en 8.

Trump houdt duidelijk van tweeten, maar het heeft dus ook nog eens een waarneembaar effect. Het bevestigt dat Trump met Twitter een krachtig middel in handen heeft om buiten de journalistiek om met de wereld te communiceren.