In het Verenigd Koninkrijk staan piraterijwebsites niet langer op de eerste pagina van Google

De uitspraak ‘piraterij is een misdrijf’ is blijkbaar ook bij Google doorgedrongen. De zoekgigant is namelijk vrijwillig akkoord gegaan met het verzoek om websites die gebruikers helpen om illegale content  te downloaden van de eerste pagina van haar zoekresultaten te halen in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast geeft het ook geen automatische suggesties meer voor zoekopdrachten die leiden naar dit soort pagina’s. Dit schrijft 9to5Google.

Zoekmachines als Google worden er al lange tijd van beschuldigd dat ze het wel heel gemakkelijk maken om content illegaal te downloaden. Websites waar films, series, muziek en software illegaal op staan zijn immers zo gevonden. De Britse overheid heeft nu, samen met diverse mediabedrijven in het land, besloten dat het moeilijker gemaakt moet worden.

Websites die nu van de eerste pagina verdwijnen hebben al meerdere waarschuwingen gekregen over het schenden van auteursrecht. De maatregelen zijn volledig vrijwillig en worden in de gaten gehouden door het Intellectual Property Office van het land. De kans bestaat echter wel dat als de resultaten van deze maatregel goed zijn, er meer regelgevingen komen. En daarbij kunnen mogelijk ook boetes worden uitgedeeld.

Legale alternatieven

Volgens het Intellectual Property Office gebruikt 15 procent van Britten illegaal gedownloade films, muziek, boeken en andere content. Maar dit aantal daalt wel sinds er legale alternatieven zijn gekomen.

Nadeel van deze maatregel is echter dat de kans bestaat dat legale alternatieven van de websites ook lager in de zoekresultaten komen te staan. Daardoor wordt het dus ook moeilijker om deze websites te vinden.