Massale kritiek op plan om wachtwoorden te vereisen bij visumaanvraag VS

President Trump heeft het duidelijk gemunt op immigranten. Eerder stelde hij al een inreisverbod in, wat vervolgens door rechters van tafel werd geveegd. Begin deze maand sprak John Kelley, minister van Binnenlandse Veiligheid, echter over een andere mogelijke maatregel. Er wordt gedacht aan het verplicht maken van het afstaan van je wachtwoorden voor sociale media als je een visum wil. En daar is de techindustrie niet blij mee.

De maatregel geldt niet alleen voor mensen die naar de Verenigde Staten willen migreren, maar ook als je er bijvoorbeeld alleen op vakantie wilt en daarvoor een visum nodig hebt. Nu komen de meeste zorgen over de beveiliging van grenzen uit het beleid van Trump, maar de basis voor deze specifieke maatregel is ontstaan in de tijd dat Obama nog president was.

Een non-profitorganisatie genaamd Center for Democracy & Technology zei deze week een coalitie te starten om deze maatregel te stoppen, schrijft TechCrunch. De coalitie bestaat onder meer uit de Internet Association, de Consumer Technology Association en de Computer & Communications Industry Association, waaronder heel veel bedrijven vertegenwoordig zijn. Samen komen deze organisaties op voor mensen die een visum willen en hun wachtwoorden moeten gaan delen.

Brief

“DHS (Homeland Security, red.) zou het idee om wachtwoorden te gaan eisen van de tafel moeten vegen”, stelt Emma Llansó, directeur van het Free Expression Project van het Center for Democracy & Technology. “Het idee is ontzettend ingrijpend en zorgt voor risico’s bij zowel Amerikaanse burgers als mensen die hierheen reizen.”

De coalitie heeft inmiddels een brief opgesteld, waarin ze de mogelijke maatregel streng veroordelen. Volgens Llansó wordt de privacy van mensen met dergelijke regels geschonden. “De eis om wachtwoorden af te geven resulteert in het in kaart brengen van sociale netwerken en het verkrijgen van openbare en privégesprekken tussen miljoenen Amerikaanse burgers.” Inmiddels is er ook op sociale media flinke verontwaardiging te vinden over het idee, wat terug te vinden is onder de hashtag #NoPassForGov.

Llansó vindt het echter belangrijk dat ook techbedrijven zelf een bericht sturen aan de overheid. “Techbedrijven zouden een hard bericht moeten sturen aan de overheid om te laten merken dat ze hun rol als beveiligers van de data van hun gebruikers serieus nemen, en dat ze voorstellen die de veiligheid en privacy van gebruikers kan schaden zullen aanvechten.”