Noorse omroep voorkomt niet-inhoudelijke reacties met quiz voordat je mag reageren

Laptop

Niets is zo vervelend als mensen die reageren op een artikel enkel op basis van de kop en daardoor een domme reactie plaatsen. Maar wat kun je er tegen doen? Een optie is alle reacties dichtgooien, wat veel media tegenwoordig doen, de comments monitoren of je zet er een quiz onder. Dat laatste heeft het de Noorse publieke omroep gedaan, schrijft NiemanLab. Op die manier is te controleren of iemand het artikel wel gelezen heeft voor ze reageren.

De quiz is ingevoerd om de site NRKbeta, een onderdeel van de Noorse omroep NRK dat zich richt op technologie. Mensen die de blog vaker lezen, reageren in principe constructief. Zo worden er linkjes gedeeld naar behulpzame en relevante artikelen.

Maar het niveau van een gesprek kan flink omlaag worden getrokken als de stukken van NRKbeta op de homepage van NRK komen. Dan komen er namelijk ook mensen bij die niet tot het vaste publiek horen. En soms ook de stukken helemaal niet (goed) lezen. NRKbeta heeft om die reden vorige maand een korte quiz geïntroduceerd die gaat over de inhoud van het artikel. Zo kunnen ze het kaf van het koren scheiden.

NRKbeta

Scherp randje

De quiz verschijnt onder een aantal artikelen, nog niet onder ze allemaal. In de quiz zie je drie meerkeuzevragen over het artikel. Kies de goede antwoorden en je mag reageren. Doe je dat niet, dan krijg je die mogelijkheid dus ook niet. Hierdoor hebben mensen de feiten paraat waarmee ze de discussie kunnen voeren. Daarnaast helpt het mogelijk om de discussie over het onderwerp te laten gaan, zonder dat mensen afdwalen.

Maar er speelt nog iets mee: mensen krijgen even de tijd om na te denken over de toon van hun reactie. “Als je er 15 seconden mee bezig bent, zijn dat misschien wel de vijftien seconden die het scherpe randje van het geraas halen als mensen reageren”, vertelt Marius Arnesen, eindredacteur bij NRKbeta.

De tool is gemaakt als WordPress-plugin en dus ook door anderen te gebruiken. De vragen worden willekeurig gekozen voor iedere gebruiker.