Google brengt in kaart wat kiezers bezighoudt, zo kun je dat bekijken

Google Nederland

In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart is er één bedrijf dat precies in de gaten houdt wat ons bezig houdt: Google. De zoekgigant zit op een schat aan zoekdata en deelt deze graag met de kiezer.

Op het Nederlandse Twitter-account van Google was na het debat op RTL zondag bijvoorbeeld al te zien wat de meest voorkomende zoekvraag was: “Op wie moet ik stemmen?” Verder deelde @GoogleNL onder andere dat er naar Jesse Klaver verreweg het meest gezocht werd (42 procent).

“Dat soort informatie delen we dan actief”, zegt Cindy Penders van Google Nederland. “Opvallend was dat mensen vooral benieuwd waren naar zijn afkomst.”

Iedereen kan dit soort gegevens ook  altijd zelf opzoeken via google.nl/trends. “Het zoekvolume neemt toe en verandert per dag, dus dat is interessante data om te bekijken – het geeft aan met welke vragen mensen zitten.” Google Trends was er vier jaar geleden ook al, maar is niet bij iedereen bekend. Het toont de populairste vragen – op dit moment: ‘Wanneer zijn de verkiezingen?’ –, hoe vaak er naar de verkiezingen gezocht wordt en naar welke partijen we het meest zoeken.

Ook maakt Google gebruik van search knowledge panels (of kennisvensters) – een paneel dat bij bepaalde zoekschermen verschijnt aan de rechterkant van de homepage. Als je bijvoorbeeld zoekt naar Mark Rutte verschijnt er zo’n scherm met specifieke informatie over wie hij is.

Google roept op om te gaan stemmen

Naast de informatievoorziening wil Google je ook actief naar de stembus krijgen. Met Google Now stuurt het voor het eerst ooit in Nederland pushnotificaties waarin het oproept om te gaan stemmen. Gebruikers die op de notificatie klikken krijgen een Google Now-kaart waarop staat dat er 15 maart verkiezingen zijn.

Er wordt uitleg gegeven over de manier waarop gesteld kan worden en er is informatie te vinden over de deelnemende partijen. “We zetten ook een herinnering in je agenda op de dag van de verkiezingen”, zegt Penders. Zo vergeet je 15 maart écht niet te stemmen.