Bij grenscontroles in de VS wordt je telefoon steeds vaker doorzocht (en de inhoud gekopieerd)

Amerikaanse grenswachten willen steeds vaker de inhoud van je telefoon zien. Uit data van Homeland Security blijkt dat het aantal doorzoekingen van telefoons momenteel explodeert. Als je niet meewerkt loop je de kans hardhandig aangepakt te worden en word je ondervraagd tot je toegeeft.

Grenswachten keken in 2016 vijf keer vaker naar de inhoud van een telefoon dan in 2015; het aantal ging van 5000 naar 25.000 keer. Volgens Homeland Security zal dat aantal dit jaar nog veel harder stijgen, want alleen al in februari werden er 5000 telefoons doorzocht.

Ook Amerikanen niet beschermd

Aan de grens kunnen mensen die het land binnenkomen volledig gecheckt worden. Hierbij kunnen controleurs inzage in elektronische apparaten als laptops, tablets en telefoons eisen. Ook Amerikaanse staatsburgers zijn hier niet van beschermd, want binnen 100 mijl (160 kilometer) van de grens is er geen gerechtelijk bevel nodig om een persoon te doorzoeken.

Controleurs kunnen het wachtwoord of de pincode opeisen zonder dat daar een goede reden voor is. Vervolgens kan de inhoud van het apparaat gecheckt en zelfs gekopieerd worden. “Hierdoor komt de veiligheid en vrijheid van het Amerikaanse volk in gevaar”, zegt de Democratische senator Ron Wyden tegen NBC News. “Amerikanen die zich aan de wet houden worden zo gevangen in dit digitale sleepnet.” Wyden denkt dat de trend een enorm potentieel voor misbruik blootlegt.

Niet (alleen) door Trump

De werkwijze van grenswachten zou je misschien associëren met de komst van Donald Trump in het Witte Huis, maar hij werd tien jaar geleden ingezet onder president George W. Bush – al werd er toen specifiek toegespitst op individuele personen, niet op hele groepen mensen.

De agressievere manier van benaderen zou volgens bronnen van NBC News te maken hebben met terroristische incidenten op Amerikaans grondgebied die uitgevoerd werden door de eigen inwoners. De travelban die Trump begin dit jaar, kort na het aantreden in het Witte Huis, oplegde voor zeven moslimlanden zou wel olie op het vuur gegooid hebben. Hierdoor voelen grenswachten zich aangemoedigd en treden ze krachtiger op.

De toename van het aantal inzages in apparaten heeft verder te maken met de mogelijkheden die de grenswachten hebben. Ze kunnen nu vrij snel een telefoon leeghalen, waarbij reispatronen en telefoongegevens opgeslagen kunnen worden. Die informatie delen ze vervolgens met de inlichtingendiensten, die op deze manier gegevens krijgen waar ze normaal een bevel zouden moeten vragen.

Wetsvoorstel

Senator Wyden wil dat de trend niet verder doorzet en is bezig met een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat elektronica van Amerikaanse burgers alleen met gerechtelijk bevel kan. Het vragen van wachtwoorden zou hij ook willen verbieden. Voor niet-Amerikanen zou er met de wet overigens niets veranderen.