Google’s AlphaGo maakt zich op voor grootste uitdaging tot nu toe

Iets meer dan een jaar geleden verbaasde Google’s DeepMind de wereld door met de AI van AlphaGo de beste speler ter wereld te verslaan met het ingewikkelde bordspel. Het droeg bij aan de hernieuwde interesse in kunstmatige intelligentie, maar niet iedereen was overtuigd. Lee Se-Dol was namelijk ooit de beste Go-speler ter wereld, maar is dat niet meer.

Die eer is nu aan de 19-jarige Ke Jie, een Chinese speler. Hij is al sinds zijn tiende prof en heeft Lee de afgelopen jaren meerdere keren verslagen. Volgende maand neemt AlphaGo het daarom in drie wedstrijden op tegen Ke. In een andere wedstrijd nemen vijf Chinese topspelers het samen op tegen AlphaGo. En in weer een andere wedstrijd spelen pro’s tegen elkaar met een AlphaGo teamgenoot, waarbij ieder om en om een zet mogen doen, schrijft The Verge.

Inzicht in AlphaGo

Na de winst tegen Lee vorig jaar is AlphaGo nu de favoriet in de strijd tegen Ke, die recentelijk een paar onofficiële online spelletjes Go tegen het AI-systeem verloor. De overige potjes bieden meer inzicht in hoe AI reageert in verschillende situaties. Hoe anticipeert het op verschillende speelstijlen? Hoe gaat het systeem om met menselijke en computergestuurde componenten in het spel? En hoe kunnen mensen inspelen op wat een computer denkt?

Dat laatste is ook van belang, want volgens DeepMind-CEO Demis Hassabis heeft kunstmatige intelligentie ervoor gezorgd dat de mens sterker en creatiever is gaan spelen.

Opmerkelijke samenwerking

De wedstrijden vinden plaats op The Future of Go Summit, dat een samenwerking tussen Google, de Chinese Go Association en de Chinese overheid is. Dat deze partijen samenwerken voor zo’n evenement is opmerkelijk, want Google is verboden in China. Het land lijkt een concessie te doen en in te zien dat het op deze manier kan leren van het vervloekte Silicon Valley.

Naast de wedstrijden wordt ook gesproken over de toekomst van kunstmatige intelligentie en kunnen we verwachten dat Google meer zal vertellen over de laatste ontwikkelingen bij het bedrijf. Het evenement is van 23 tot 27 mei.