Nederlandse satelliet startup gaat de ruimte in om slimme apparaten te verbinden

Magnitude Space

Magnitude Space, de eerste Nederlandse commerciële satellietoperator, heeft een miljoen opgehaald en wil daarmee naar de ruimte. Met een eigen netwerk wil het slimme apparaten met elkaar verbinden vanuit de ruimte.

Dat Internet of Things-netwerk zorgt ervoor dat bedrijven voor een laag bedrag hun vee, wagenpark of boten in de gaten kan houden. Ook kunnen weersomstandigheden of de kwaliteit van de grond met het systeem gemonitord worden. En zo kun je natuurlijk nog veel meer toepassingen bedenken van sensoren die realtime hun data delen.

De Amsterdamse startup focust zich vooral op gebieden waar de dekking voor Internet of Things-apparaten nog niet goed genoeg is. Doordat de apparaten van Magnitude Space maar weinig data verzenden en slaap gehouden worden als ze niet in gebruik zijn kunnen ze jarenlang mee op één acculading.

Steun ESA en de overheid

Voor de ontwikkeling van de technologie kreeg het bedrijf hulp van het European Space Agency (ESA) en de Nederlandse overheid, die de startup financieel steunt en helpt bij de uitzendfrequenties die aangevraagd moeten worden bij de International Telecommunication Union – de verantwoordelijke organisatie van de VN.

De eerste satelliet voor het netwerk moet dit jaar nog de lucht in. “We verwachten de eerste satelliet te lanceren vanuit India met een PSLV (een raket  die is gemaakt om naar een polaire baan te gaan)”, zegt mede-oprichter Laurens Groenendijk. “Het lanceren en bijbehorende proces hebben we uitbesteed aan ISIS.” Dat bedrijf is net als Magnitude Space Nederlands en bracht via dochtermaatschappij ISIL in februari nog een record aantal satellieten de ruimte in, ook vanuit India.

Flinke uitbreiding in 2021

In eerste instantie gaat er één satelliet de ruimte in. Hiermee wordt het mogelijk om overal in de wereld een keer per dag contact te maken met het systeem en gegevens door te sturen., maar dat worden er uiteindelijk veel meer. “We verwachten in 2019 met 16 satellieten een ‘per uur service’ te kunnen leveren”, zegt Groenendijk. “Vervolgens gaan we in 2021 live met onze ’15 minuten service’. Dat kan uiteraard sneller, als er meer kapitaal beschikbaar komt.”

Het eerste miljoen is ook nog niet genoeg om die ene satelliet eind dit jaar te lanceren. Op dit moment lopen er nog gesprekken om nog minimaal 5 miljoen euro op te halen – al is de lancering al wel besteld, schrijft het FD.