NanoCar Race: De kleinste racewedstrijd ooit mag je niet missen

Ze hebben niet het formaat en halen al zeker niet de snelheid van Max Verstappen. Toch is deze race mogelijk interessant voor je, als je van wedstrijden en wetenschap houdt: de NanoCar Race. In deze wedstrijd nemen de wagens het tegen elkaar op in nanometers (dat is 0,000000001 meter). De raceauto’s hebben geen normale wielen of een stuur, maar zijn gemaakt van atomen.

Zes teams van wetenschappers hebben voor deze wedstrijd gewerkt aan de moleculen van hun eigen raceauto. Ze hebben fancy namen gekregen als de Green Buggy, Dipolar Racer en de Ohio Bobcat Nano-wagon.

NanoCar Race

Zo werkt het

Over een week strijden de teams tegen elkaar in de Franse stad Toulouse. Daar staat een microscoop die de moleculaire raceauto’s kan bekijken, waardoor ze ook voor mensen zichtbaar worden. Het parcours is een klein gouden plaatje, dat gekoeld is tot bijna het absolute nulpunt:  -268 graden Celsius

Op één plaatje kunnen maximaal vier verschillende teams tegen elkaar racen. Elke raceauto wordt op een willekeurige locatie op het parcours geplaatst, waarna de wetenschappers de moleculen kunnen aandrijven met elektronen. Als dat goed gaat, kan de raceauto enkele nanometers per uur afleggen. Om te winnen, moet de moleculaire racewagen zo’n 100 nanometer (0,0000001 meter) afleggen.

De NanoCar Race is op 28 april vanaf 12.00 uur live te bekijken via YouTube, Facebook en de website van het evenement. Mocht je niet vanaf dat moment kunnen kijken, dan kun je altijd op een later moment inschakelen. De race duurt maximaal 38 uur.

Nederlandse Nobelprijs

Een half jaar geleden won de Nederlandse wetenschapper Ben Feringa samen met twee collega’s de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn onderzoek naar dit soort nanocars. Feringa deed in 1999 een belangrijke ontdekking van de moleculaire motor. Sinds 1988 is hij hoogleraar nanotechnologie en synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen.