GoPro komt met nieuwe 360-gradencamera: Fusion

Actiecamerafabrikant GoPro komt met een nieuwe 360-gradencamera: Fusion. De camera schiet beelden in een resolutie van 5.2K met 30 frames per seconde. Het apparaat is echter niet alleen bedoeld voor 360-gradenbeelden, maar ook om normale foto’s te maken.

Met de camera moet het namelijk mogelijk zijn om je compositie achteraf te bepalen. Dat klinkt professionele fotografen waarschijnlijk verschrikkelijk in de oren, maar voor GoPro zit er toch logica achter. Toegegeven: al skydivend, skiënd of mountainbikend het perfecte plaatje schieten is niet makkelijk. Daarom kun je, volgens GoPro, met Fusion gewoon een 360-gradenfoto maken en die achteraf bijsnijden.

Het bedrijf maakt de camera deze zomer beschikbaar via een pilot, waar je je voor kunt aanmelden. De Fusion moet eind 2017 op de markt verschijnen. Een exacte datum heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt. Hoeveel de camera gaat kosten, is ook nog niet bekend. Ter promotie van de camera heeft GoPro onderstaande video gemaakt.

Omni

De Fusion is niet de eerste 360-gradencamera die GoPro uitbrengt. De camera’s uit de Hero-reeks van het bedrijf werden al langer door makers van 360-gradenvideo’s gebruikt. Met een combinatie van twee, vier, zes of nog meer camera’s was het al mogelijk om kwalitatief redelijke 360-gradenbeelden te schieten. De actiecamera’s werden daarvoor in een speciale, door een derde partij ontworpen, houder geplaatst.

Een jaar geleden presenteerde het bedrijf zijn eigen houder: Omni. Daarin passen zes Hero-camera’s. Met speciale software worden de losse beelden aan elkaar ‘genaaid’. Dit soort houders worden gezien als semi-professioneel: een prima camera, maar niet het hoogste segment van de markt.

De nieuwe Fusion is een gradatie lager. Net zoals andere eenvoudige camera’s, zoals de LG 360 en de Samsung Gear 360, is deze vooral bedoeld voor de consumentenmassa. Een stapje boven de Omni bevinden zich camera’s voor professionals, zoals de Nokia Ozo.