Wetenschapper, sterrenkundige en televisiepersonaliteit Chriet Titulaer overleden

Chriet Titulaer

Chriet Titulaer is dit weekend overleden, melden familieleden aan De Limburger. De wetenschapper, sterrenkundige en televisiepersonaliteit werd bekend bij het grotere publiek als presentator en commentator van historische gebeurtenissen, waaronder de maanlanding in 1969.

In de jaren 80 werd hij nog bekender met zijn wetenschappelijke programma TROS Wondere Wereld. Ook was hij mede-oprichter van projecten als het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst. Met zijn karakteristieke ringbaard en kapsel en het onmiskenbare Limburgse accent vertelde hij hierin over de nieuwste technologie.

Titulaer vertelde onder meer over het horloge waarop je niet alleen de tijd, maar ook je stemming kunt aflezen. Of liet hij een joekel van een telefoon op een fiets zien. Dat was toen het antwoord van de toenmalige PTT op dichtslibbende steden: ga fietsen in plaats van met de auto, maar ben op ieder moment bereikbaar.

De presentator bleek goed te zijn in het voorspellen van de toekomst. Zo voorzag hij elektronica in huis, het scheiden van afval, zonnepanelen en een televisie met talloze zenders. Technologie die nu als niet meer dan normaal worden beschouwd.

Huis van de Toekomst

Zijn liefde voor technologie en wetenschap toonde hij ook in het Huis van de Toekomst, dat hij in 1989 opende. Daarin werden ongeveer 250 hypermoderne snufjes gepresenteerd, waaronder een faxen een cd-speler. Ook opende in dat jaar het Kantoor van de Toekomst in Rosmalen, waarmee hij wilde laten zien dat medewerkers niet meer naar kantoor hoefden te komen om te werken.

Tijdens zijn leven kreeg Titulaer een plantoïde – 12133 Titulaer – en een trein van een openbaar vervoersbedrijf Veolia naar zich vernoemd.

Titulaer verdween in de jaren negentig van televisie. Ook zijn mediaproductiebedrijf verkocht hij toen, omdat zijn gezondheid achteruit ging. De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in een privé-verzorgingstehuis in Driebergen. Afgelopen weekend overleed hij op 73-jarige leeftijd.

De foto bij dit artikel is onder Creative Commons beschikbaar gesteld door Sjakkelien Vollebregt.