NSA verzamelde vorig jaar massaal gegevens over telefoongesprekken ondanks wetswijziging

Na Edward Snowden en een wetswijziging zou je misschien denken dat het afluisterschandaal van de NSA voorbij was. Maar niets blijkt minder waar: vorig jaar verzamelde de inlichtingendienst ruim 151 miljoen gegevens van Amerikaanse telefoongesprekken. Dat schrijft Reuters.

Het rapport van de Director of National Intelligence, Dan Coats, is de eerste meting van de effecten van de USA Freedom Act uit 2015. Hiermee werd de mogelijkheid van de NSA om metadata van telefoongesprekken en contacten van mensen te verzamelen gelimiteerd. In deze gevallen vermoeden de NSA of andere inlichtingendiensten dat de mensen mogelijk banden hebben met terroristen.

Volgens het rapport zijn er 151 miljoen gegevens verzameld. Opvallend, want de geheime Foreign Intelligence Surveillance-rechtbank gaf vorig jaar alleen bevelschriften om 42 verdachten te bespioneren. Een jaar eerder kwamen daar nog een handjevol bij. Oftewel: de NSA heeft veel meer mensen bespioneerd dan dat ze mochten.

Minder dan voor Snowden

De NSA verzamelt sinds de aanslag op 11 september 2001 grote hoeveelheden metadata. Hieronder valt bijvoorbeeld wie er belt, wie er gebeld wordt en hoe lang het gesprek duurt. De inhoud van het gesprek verzamelen ze niet. Maar sinds de onthullingen van Edward Snowden in 2013 ligt die aanpak flink onder vuur, waardoor de nieuwe wetgeving in werd gesteld.

Diverse topmensen zeggen dat de verzamelde gegevens van vorig jaar maar een klein aantal waren ten opzichte van wat er pré-Snowden verzameld werd. Zo zouden er meerdere telefoontjes van of naar dezelfde telefoonnummers onder zitten. Hoeveel individuele mensen er werden bespioneerd, kan de NSA niet zeggen. Maar het aantal zo wel kleiner zijn dan voor Snowden. De vraag is natuurlijk of wij dat goed genoeg vinden.