Gamemaker stuurt politie naar huis Nederlandse League of Legends-speler

Ward Geene

Een Nederlandse League of Legends-speler kreeg bezoek van de politie na een tip van de maker van dat spel. Ward Geene vertelt zijn verhaal.

Het 11:00 uur ’s ochtends op een doodnormale, doordeweekse dag in Nederland. De deurbel gaat bij de 31-jarige Reddit-gebruiker Xavieros. Nietsvermoedend opent hij de deur en staart twee agenten in de ogen. “Goedemorgen meneer. Mogen we misschien even binnenkomen”, vraagt één van de agenten.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: hoe een Nederlander dankzij game-ontwikkelaar Riot de politie over de vloer kreegXavieros weet even niet wat hij moet zeggen. Zijn hoofd slaat op hol. Wat doet de politie hier? Waarom willen ze binnenkomen? “Natuurlijk…”, mompelt hij. Met stomheid geslagen laat hij de agenten binnen. Ze willen iets met hem bespreken, maar hij kan met geen mogelijkheid bedenken wat.

“Weet je waarom we hier zijn?” De radertjes in het hoofd van Xavieros draaiden al op volle toeren, maar blijkbaar kunnen ze nog harder. Mochten de agenten paniek in zijn ogen zien, dan zou hij er niet van opkijken. “Ik heb werkelijk geen idee”, antwoordt hij.

I want to kill myself

“We zijn benaderd door een gamemaker uit Ierland”, vertelt één van de agenten. “Ze hebben ons laten weten dat je suïcidaal bent en daarom komen we een kijkje bij je nemen. Om te checken of alles goed met je gaat. Klopt het dat je gamet? En dat je tegen andere mensen praat als je dat doet?”

Xavieros weet even niet zo goed wat hij moet zeggen. Hij is overweldigd door de hele situatie. “Ja, ik game. Er staat me echter niets bij dat ik het onlangs nog met anderen heb gehad over zelfmoord. Of dat ik dat mogelijk van plan ben. Ik zou niet weten waarom een gamemaker hiervoor met jullie contact heeft opgenomen.”

De agenten lijken opgelucht. “Goed om te horen dat het vals alarm is. Vind je het goed als we je telefoonnummer noteren? En misschien ook dat van één van je familieleden?” Ze willen hem in de gaten houden. Prima. Xavieros geeft de telefoonnummers. De agenten danken hem voor zijn medewerking en vertrekken weer. Een door stomheid geslagen gamer blijft alleen achter.

League of Legends

Nog maar half beseffend wat er zojuist is gebeurd, probeert Xavieros alles op een rijtje te zetten. Hij speelt niet zoveel games op een regelmatige basis. De enige game die hij kan bedenken is League of Legends. Alleen daarvan heeft hij een game-account met persoonlijke informatie.

Een zoektocht op internet bevestigt dat het Europese hoofdkantoor van Riot Games zich inderdaad in Ierland bevindt. Xavieros trekt daarmee zijn conclusies. Riot heeft contact opgenomen met de Nederlandse politie. Wat nu? Hij bekijkt zijn mailbox, maar vindt geen bericht van de gamemaker.

Hij wil weten of er meerdere mensen zijn die dit is overkomen en besluit zijn verhaal op Reddit te posten. Maar in plaats van dit bericht met zijn eigen account te plaatsen, maakt hij een nieuw account aan. Hij is bang voor eventuele negatieve reacties. Aan het eind van de middag plaats hij het bericht.

Frustratie en een hernia

Er komen al snel reacties op het bericht. Veelal negatieve. Een aantal gebruikers trekt het verhaal in twijfel. Eén van de redenen daarvoor is het nieuwe account. De community vertrouwt het verhaal daardoor niet. Reden voor Xavieros om zijn echte account te benoemen en extra achtergrondinformatie te geven. Iets dat hij beter meteen had kunnen doen, beseft hij.

Ze hebben ons laten weten dat je suïcidaal bent en daarom komen we een kijkje bij je nemen Nee, suïcidaal is hij niet. Ook heeft hij het er nog nooit met iemand over gehad in game. Het enige wat hij kan bedenken is zijn fanatisme. Dat kan nog wel eens uit de hand lopen. Iets wat mensen die esports-games spelen bekend zal voorkomen. Soms gaat het niet zo lekker in de game, is hij aan het verliezen, en dan wil Xavieros zich nog wel eens uitdrukkingen met termen als “I want to kill myself” of “ow god please kill me”.

Ook heeft hij de afgelopen jaren last van een hernia, slikt medicijnen en er is een kans dat hij via de chat van de game met bekenden hierover heeft gesproken. Wellicht is het de combinatie van zijn frustratie en het praten over zijn hernia geweest die via de algoritmes een alarm af liet gaan bij League of Legends-maker Riot Games.

Nepagenten

De puzzelstukjes beginnen voor Xavieros langzaam op hun plek te vallen. Op dat moment beginnen de mensen die op zijn verhaal reageren te twijfelen aan de echtheid van de agenten. Volgens hen zijn er verhalen bekend van nepagenten die met dit soort trucjes je huis proberen binnen te komen. Gewoonweg om te kijken of er iets waardevols voor het grijpen ligt.

Xavieros beseft zich dat hij helemaal niet gevraagd heeft aan de agenten om zich te identificeren. Hij heeft ze ook nog eens zijn telefoonnummer gegeven. Paniek! Hij belt 0900-8844 en vraagt of het klopt dat er vandaag twee agenten bij hem op bezoek zijn geweest. De vrouw aan de andere kant van de telefoon gaat kijken.

“Ik zie een mutatie in het systeem”, zegt ze. Met andere woorden, het waren echte agenten. Xavieros haalt opgelucht adem. Hij heeft in ieder geval een mooi verhaal om te vertellen en stond een dag in middelpunt van de League of Legends Reddit. Wel gek eigenlijk. Een gamemaker, die op basis van wat je in een game zegt, contact opneemt met de politie.

Verantwoordelijkheid nemen en privacy

League of Legends is wereldwijd de populairste esport. Maandelijks spelen zo’n 100 miljoen mensen de game. Dat zijn spelers die samen met bekenden of wildvreemden iedere dag de strijd aan gaan op het virtuele speelveld.

Kun je als gamemaker zomaar de politie op iemand afsturen, omdat je zijn chatberichten hebt gelezen en je zorgen maakt? Tijdens het spelen van de game wordt de chatfunctie volop gebruikt om te communiceren. Dat gaat er niet altijd even vriendelijk aan toe. Om te voorkomen dat spelers op deze manier het spel verzieken voor anderen, heeft Riot in het verleden maatregelen genomen om dit soort gedrag uit te bannen. Ze analyseren de chat en leggen eventuele restricties op aan spelers die zich misdragen.  Iets dat andere gamemakers, zoals Blizzard en Valve, ook doen.

Dit is echter de eerste keer dat ik zo’n systeem gebruikt zie worden om de politie in te lichten. Waarschijnlijk omdat er zorgen zijn over de geestelijke gesteldheid van een speler. Een interessante ontwikkeling en aan te moedigen omdat een gamemaker zo zijn verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van haar spelers.

Aan de andere kant is er natuurlijk het privacy-vraagstuk. Kun je als gamemaker zomaar de politie op iemand afsturen, omdat je zijn chatberichten hebt gelezen en je zorgen maakt? Ik ben benieuwd of we dit in de nabije toekomst meer gaan zien. Xavieros zal in ieder geval twee keer nadenken voordat hij zijn frustratie uit met de zin: “I want to kill myself.”