Tesla-update verzamelt video om ‘zelfrijdende auto werkelijkheid te maken’

Tesla verzamelt al langer veel data van rondrijdende klanten om de Autopilot te verbeteren. Nu is het ook begonnen met korte video van die auto’s te verzamelen om ervoor te zorgen dat de zelfrijdende auto zo snel mogelijk werkelijkheid wordt. De update is specifiek voor de nieuwste auto’s die sinds oktober uit de fabriek komen. Deze beschikken over 8 externe camera’s en de nieuwste sensoren.

Daarvoor is afgelopen weekend een update uitgerold, schrijft Electrek. “We werken er hard aan om de veiligheid van autonoom rijden te verbeteren en van zelfrijdende auto’s zo snel mogelijk een realiteit te maken”, meldt het bedrijf. “Daarom moeten we korte videoclips verzamelen van de externe camera’s om dingen als rijstroken, verkeersborden en de positie van verkeerslichten te leren herkennen.”

Het bedrijf zegt daarbij dat het ervoor zorgt dat de privacy altijd gewaarborgd blijft. Zo worden de video’s niet gelinkt aan het identificatienummer van de auto en is het niet mogelijk om de database te doorzoeken opzoek naar clips van specifieke auto’s. Die data kan overigens wel gedeeld worden met partners van het bedrijf, “om de diensten te kunnen verbeteren”.

Meer aanpassingen in Tesla-update

Naast de opgeslagen video’s worden er nog wat aanpassingen gedaan die wel direct merkbaar zijn voor de bestuurder. Zo schakel het groot licht zich bijvoorbeeld vanzelf uit zodra er andere auto’s naderen. Autosteer werkt bovendien voortaan tot 145 km/u (eerder was dat 130km/u) op de snelweg. Als je niet op de snelweg rijdt zit de limiet op ongeveer 70 km/u. Chris Lattner, het hoofd van Tesla’s Autopilot software, laat weten dat het gevoel van Autosteer bovendien een stuk beter geworden is.

Sinds oktober 2014, toen Tesla Autopilot introduceerde, zijn de update voor het zelfrijdende systeem elkaar snel opgevolgd. Maar de laatste maanden was hier een dip in merkbaar. Vorige week, toen Tesla de resultaten van het eerste kwartaal bekendmaakte, liet topman Elon Musk weten hoe dat kwam.

Chip Mobileye nagemaakt

Volgens de Tesla-CEO kwam dat doordat de samenwerking met Mobileye plots stopte. “We hadden verwacht dat we de chip van Mobileye zouden kunnen gebruiken, maar dat mocht niet meer. Daarom moesten we eigenlijk de functionaliteit van Mobileye in 6 maanden namaken — wat we ook gedaan hebben.”

Met de software-update van dit weekend lijkt de dip voorbij en kan Tesla weer verder met verbeteringen. Dat is ook nodig, want Musk wil eind dit jaar een zelfrijdende Tesla van LA naar New York laten rijden — zonder enige bemoeienis van een menselijke bestuurder.